”Hon var en del av familjen”

”Sopranos”- skådisen dog i cancer kort tid efter inspelningen

1 av 2 | Foto: SVT/WARNER BROS
prisbelönt Maffiamamma Nancy Merchand spelade maffiabossen Tony Sopranos mamma i tv-serien. Trots att hon var sjuk i lungcancer fortsatte hon arbeta in i det sista. Hon avled den 18 juni i fjol.
NÖJE

LOS ANGELES

I går inleddes den andra säsongen om Sopranos i svensk tv.

Det blir den sista med Tony Sopranos neurotiska mamma Livia, spelad av Nancy Marchand. Skådespelerskan avled i lungcancer kort tid efter inspelningens slut.

- Hon var som en del av vår familj. Det kommer att bli tungt utan henne, säger seriens skapare och producent, David Chase.

Trots att sjukdomen plågade Marchand de sista åren vägrade hon ge upp det hon älskade:

Sitt arbete.

Under den andra säsongen bröt cancern ned henne undan för undan.

Ville fortsätta arbeta

Seriens ansvariga tvingades till slut dra ned på hennes medverkan och erbjöd henne ledigt från jobbet som mamma till en maffiaboss.

Men hon nobbade.

I stället använde hon hälsoproblemen i rollporträttet. Hennes nödvändiga andningspauser under replikerna skapade dramatiska effekter och hon förmedlade Livias frustration med Tony genom sina ögon.

Rollporträttet gav henne en Golden Globe-utmärkelse och en annorlunda image.

- Jag njuter av att inte behöva sminka mig och klä upp mig för rollen, sa Marchand.

Orkade inte ta emot priset

När hon inte orkade närvara vid Golden Globe-galan ringde James Gandolfini, som spelar Tony Soprano, direkt från lokalen för att gratulera till priset för bästa birollsinnehavare.

- Hon sa bara "Ja, ja, okej. Jag ska sova. Jag pratar med dig i morgon", berättar David Proval som porträtterar Richie Aprile.

Den 18 juni i fjol orkade hennes kropp inte längre stå emot cancern.

Marchand blev 71.

- Vid scentestet 1997 visste vi att hon hade hälsoproblem, säger Chase.

- Men vi anlitade henne inte för att vara snälla. Hon var helt enkelt bäst. Vi testade över 100 personer. Ingen av dem kom i närheten av Nancy.

Magnus Sundholm