Svenske Joel världsstjärna i Disneys show

Nu lägger han världen för sina - skridskor

1 av 2 | Foto: PETER KJELLERÅS
En riktig kosmopolit Australien-svensken Joel Mangs reser världen runt med Disney"s Jungel Adventures. Efter tio föreställningar i Globen i Stockholm blir det Scandinavium i Göteborg (11-14 januari). Sedan fortsätter showen till Oslo.
NÖJE

Han reser jorden runt för att spela teater - på is.

Nu är australien-svensken Joel Mangs tillbaka i Sverige - och slipper förklara vad en ismaskin är.

- Annat var det i Sydamerika, säger han.

Joel Mangs, 28 år och före detta svensk mästare i konståkning, har befunnit sig på ständig världsturné sedan han var 22.

- Jag har varit överallt utom i Afrika, säger han.

Spektakulärt i Sydamerika

Han har gjort klassiker som "Herkules", "Snövit" och "Trollkarlen från Oz". Nu spelar han Bagheera från "Djungelboken" och Scar, Simbas onda farbror från "Lejonkungen", i isshowen "Disney"s Jungle Adventures".

Allt på skridskor.

Något som är en kul grej här i karga Norden - men spektakulärt i många andra länder.

- I Sverige finns ju ishallar - men i de flesta länder måste vi ta med ismaskiner själva. När vi var i en liten stad i Venezuela i Sydamerika tittade säkerhetsvakterna förvånat på maskinerna och publiken tyckte det var en jättesensation.

- En uppsättning - där jag tyvärr inte var med - har till och med lyckats få fram is i Egypten. Då var de tvungna att köra föreställningarna på natten i stora tält - och på dagarna smälte isen bort i värmen.

Joel Mangs, som levt halva sitt liv i Västerås (och jodå, han tror sig ha ett avlägset släktskap till Sune Mangs), syns på isen i ungefär halva tiden av den två timmar långa showen. Bland annat gör han ett fyra minuter långt solo som Scar.

Scar roligast att spela

- Han är roligast att spela. Det blir en väldigt kraftfull åkning - och det passar mig perfekt. Dessutom är det lätt att spela upprörd om man ramlar, precis som om det ingick i showen.

Ramlar du ofta?

- Nu har det - peppar, peppar - inte hänt på några veckor. (skratt).

Du är en minst sagt internationell person. Känner du dig som svensk?

- Ja, jag har ju bott här under hela min tonårsperiod. Men jag har australiensiskt medborgarskap och har faktiskt inte ens en egen lägenhet. De två månader om året jag är ledig bor jag hos mina föräldrar i Australien, hos släktingar i Västerås och Finland eller hos kompisar. Resten av tiden bor jag i mina resväskor.

Arkiv Joel Mangs

Johan Andersson