Friends hade bäst låt på barngalan

NÖJE

Friends hade bästa låten i TV4:s barngala i fredags.

Schlager-SM-aktuelle Henrik Sethssons tonsättning var den som kändes mest seriös och genomarbetad.

”En liten röst” (Mariann) släpps nu på singel.

Med tanke på att dagispopparna Bubbles vann kan man tänka sig att Friends hade för höga ambitioner med sitt vuxnare bidrag. Deras gedigna schlagerpop kommer ännu bättre till sin rätt på cd.

Där framstår ”En liten röst” som en välgjord ABBA-influerad komposition helt i linje med materialet på Friends senaste album, ”Blickar som tänder” (Mariann), förra årets bästa dansbandsalbum, om ni frågar mig.

Den fina texten är skriven av 13-åriga Anna Persson från Strömsund: ”Sluta kriga, sluta slåss / Tänk nu lite längre, tänk på oss / Vi som slåss med orden / och krigar med vår mun”, sjunger Friends i refrängen.

Kloka ord.

Läser med nöje

Dan Backmans teorier om rockbandet Eagles betydelse för svensk dansmusik i Svenska Dagbladet den 3 januari. Jag börjar genast leta i minnet efter inspelningar av Eagles-låtar med svenska dansband.

”Lyin’ eyes”, en av de sånger Backman räknar upp, finns i en svårslagen version med svensk text av Christer Lundh och Mikael WendtVikingarnas starka comebackalbum ”Kramgoa låtar 1995” (NMG). ”Vägen hem”, som den heter där, är en av Vikingarnas allra bästa inspelningar under 1990-talet och stämsången i refrängen är hårresande bra.

Bra är också den andra Eagles-tolkning jag på rak arm erinrar mig, ”New kid in town” på Tiffanys underskattade debutalbum ”Håll om mej ikväll” (NMG) från 1994. När plattan släpptes talade bandet om att de försökt göra en så originaltrogen tolkning som möjligt.

Fast egentligen är nog Elvis den som lämnat störst avtryck hos dansbanden, med ett oräkneligt antal tolkningar. Det finns till och med en hel box utgiven där dansbanden spelar Elvis.

Men Eagles-boxen kanske kommer?

Jag ser fram emot

Monia Sjöströms återkomst på skiva med solodebuten ”Monia”, som hon berättade om i Aftonbladet i tisdags. Saknaden efter hennes röst har varit svår sen hon lämnade Grönwalls sommaren 1999.

I väntan på det nya materialet listar jag mina personliga Monia-favoriter från hennes album med Grönwalls här intill.

Välkommen tillbaka, Monia!

Monia-hits:

Michael Nysrtås