”Frälsaren” vill få ut folk på gatorna

Foto: KRISTER HANSSON
HÖGVILT Lukas Moodysson ligger bakom ”Fucking Åmål” och ”Tillsammans”. Han är dessutom inblandad i tre av de nya stora svenska filmsuccéerna. Det han saknar är film som är mer konkret politisk.
NÖJE

Lukas Moodysson, 31, banar vägen för den nya svenska filmvågen.

Och han tänker fortsätta flytta gränserna för svensk film.

- Jag vill göra filmen som får kungen att abdikera, som får ut folk på gatorna, säger han.

Lukas Moodysson låter inte särskilt snurrig.

Trots att guldkalvar lätt hamnar mitt i de vildaste ringdanserna.

Men visst är det spinn på hans karriär.

Över 850 000 svenskar har sett Lukas Moodyssons senaste film ”Tillsammans”, han rankas som en av världens intressantaste regissörer av den amerikanska filmtidningen Variety och har bara Ingmar Bergman före sig på den svenska branschtidningen Film & tv:s lista över de mäktigaste inom svensk film.

”Det är lätt för mig att göra ny film”

- Egentligen vet jag inte riktigt vad den makten är. Visst, just nu är det lätt för mig att få göra en ny film, men om jag gör två filmer som floppar är den makten snabbt förlorad så allt är rätt flyktigt.

- Men om man nu har makt är det viktigt att ge bort den och inte försöka hålla kvar den och bara sitta på den, säger Lukas Moodysson.

Så han spiller över - på andra unga filmare.

Josef Fares succédebut ”Jalla! Jalla!” har Lukas Moodysson som exekutiv producent och Geir Hansteen-Jörgensens ”Det nya landet” fick ett manus signerat Peter Birro - och Lukas Moodysson.

På samma sätt som rappstjärnan Petter lyft fram nya ansikten inom svensk hiphop har Lukas Moodysson backat upp nya talanger inom filmen.

- Jag fortsätter gärna att göra det. Jag är verkligen glad över de tre filmer jag är inblandad i - och så är det väldigt skönt att göra olika saker, säger han.

Gillar det nya filmklimatet

Lukas Moodysson vågar inte dra några höga växlar på den unga filmvåg som sveper över svensk film och där Josef Fares (”Jalla! Jalla!”), Reza Parsa (”Före stormen”), Reza Bagher (”Vingar av glas”) och han själv är några av centralgestalterna. Däremot gillar han det nya filmklimat de varit med om att skapa.

- Det är skoj att två så olika filmer som ”Jalla! Jalla!” och Roy Anderssons ”Sånger från andra våningen” kommer samma höst och får uppmärksamhet. Båda beskriver Sverige, men på helt olika sätt, säger Lukas Moodysson.

Är det något du saknar i svensk film?

- Ja, mer film som är konkret politisk - filmen om Osmo Vallo eller om den växande klyftan mellan fattiga och rika, men gjord så att den talar till många. Filmer som får ut folk på gatan.

Dan Panas

ARTIKELN HANDLAR OM