Elefanter man minns

NÖJE

Det ska erkännas. Jag tog bamse-elefanterna.

Syrran var ett år yngre - hon fick ta de där patetiska myrorna.

Ni vet hur det gick - myrorna var fler och resten är historia.

Foto: Illustration: OWE GUSTAFSSON/SVT

- Fel fel fel fel fel fel fel fel!

Okej, det var inte hönan som skulle bort. Det var gåsen? Eller kaninen? Eller var det?"

Det bästa med ”Fem myror...” var alltid Brasses lattjolajbanlåda. Man grunnade, funderade och ibland förstod man. Man visste att det var grisen som skulle bort för... för... ”Maaaaamma, visst har inte grisar två ben?”

Det var skönt att veta att hur dum man än var, så var där två stycken som var lite dummare. Magnus och Eva hade aldrig rätt. Någonsin. Trots att deras förklaringar kring vilken figur som skulle bort var nog så bra som Brasses dumsmarta lösningar.

Men lattjolajbanlådan åsido så fanns där en dimension till. En faktor med programmet som få, om ens något, barnprogram lyckats uppnå vare sig förr eller senare. Nu-lär-ni-er-saker -vare-sig-ni-vill -eller-inte-faktorn.

28 avsnitt som gjort mer för läsförståelsen i 70-talisternas uppväxt än hundra miljarders läroplaner någonsin kan åstadkomma.

- Det händer fortfarande att folk kommer fram och tackar för att vi lärde dem läsa, är ett återkommande citat som tillskrivs såväl Magnus som Brasse i allehanda intervjuer.

Det är inte ett dugg överdrivet att säga att de lärde barn läsa. Det är faktum. Jag kan bara se till mig själv - i viss mån även till min yngre syster - och konstatera att så är fallet. Att de där bokstäverna, de där deliriumrosa elefanterna, Magnus läspande, Brasses hattar och Evas skånska gjorde mig till ett fyraårigt språkligt geni.

De fick föräldrar Sverige runt att förundras över hur bra deras barn kunde läsa trots att telningarna ännu hade ett par år kvar till skolstarten. I sin enfald trodde Sveriges päron att just deras barn var speciella.

Vi kan meddela att - tyvärr - vi var inte ett dugg speciella.

”Fem myror är fler än fyra elefanter” däremot.

Det var väldigt speciellt.

Arkiv Fem myror

De 5 mest minnesvärda stunderna

Gunnar Hellsing