Modesty går i graven

NÖJE

Ingen var tuffare, ingen var smartare. Och, framför allt: ingen var sexigare.

Världens tuffaste kvinnliga agent är död.

Modesty Blaise.

Skjuten på spionuppdrag.

Foto: Illustration: JIM HOLDAWAY

Det är i den nyutkomna serietidningsboken ”Den sista striden” som Modesty Blaise går sitt öde till mötes. Efter 37 år i rikets tjänst.

Hon dök upp första gången 1963 i Londontidningen Evening Standard, skapad av författaren Peter O’Donnell och tecknaren Jim Holdaway.

Här i Sverige lärde vi känna henne i tre tidningar: Agent X9, Svenska Dagbladet och Metro. Snygg. Smart. Sexig. En kvinnlig agent i lyxförpackning. Det tog inte lång tid förrän en hel värld låg avväpnad.

Och fascinationen för Prinsessan, som hennes knivkastande medarbetare Willie Garvin kallar henne, höll i sig bland läsarna under alla år.

Quentin Tarantino var en stor fan och försökte så sent som för bara några år sedan göra en filmversion baserad på serien. Filmen med Monica Vitti från 1966 vill fansen helst glömma. Originalmanuset skrevs visserligen av författaren Peter O’Donnell, men han hävdade att bara en enda av hans repliker var kvar när andra manusförfattare skrivit om det.

Men det var inte bara hennes blandning av sexighet och tuffhet som fascinerande utan också mystiken. Få figurer har en bakgrund så höljd i dunkel.

Hon växte upp i Grekland under andra världskriget utan föräldrar och utan minnen av sin barndom. Ensam och barfota vandrade hon på de krigshärjade gatorna och tvingades lära sig överleva på egen hand. I Tanger gick hon vinnande ur ett gängkrig och slutade som ledare för gänget. Hon organiserade det under namnet Nätet och koncentrerade sig på stölder: konst, juveler, företagshemligheter.

Och Modesty Blaise blev Mästarinnan. Efter att ha gjort sig en förmögenhet på brott i den kriminella ligan Nätet drog hon sig tillbaka till England för ett lugnare liv. Trodde hon. I stället tvingades hon än en gång utkämpa nya strider - denna gång i rikets tjänst. Som kvinnlig agent för den brittiska underrättelsetjänsten"

Nu är hon död. Och hon dog på ett sätt som hon själv ville. I rikets tjänst. I "Den sista striden" dör både hon och vännen Willie Garvin i en strid i Mellanamerika. Det finns dock hopp. Hon gör det nämligen i framtiden. För säkerhets skull är handlingen i den sista serien förlagd till om 20 år.

Så vem vet. Modesty Blaise kanske aldrig dör...

Arkiv Modesty Blaise

Bästa serierna enligt Susanne Axelsson som driver en Modesty Blaise-sajt:

Johan Brännström