Amerikanska män saknar koll

NÖJE

Under de två senaste

veckorna har jag ytterligare en gång kunnat gotta mig åt deras usla klädsmak. För det är ju ingen nyhet, alla som har varit i USA eller känner nån som kommer därifrån vet hur de klär sig: jeans, en för stor t-shirt, en rutig Gant-skjorta (helst uppknäppt och med uppkavlade ärmar) och ett par vita sneakers på fötterna.

Det här är ingen klassfråga. Rika, fattiga, tjocka, smala, alla befinner de sig på modets soptipp. Nästan, i alla fall. Vissa regionala skillnader föreligger emellertid. Skjortan jag har här på bilden till exempel är vardagsmat i en stat som Texas (och visst, det är möjligt att jag ser löjlig ut i den, men jag försöker, eller hur?), men annars har Gant ett fast grepp om den vite amerikanske mannen.

Det underlättar naturligtvis inte heller att Hollywood i allra högsta grad väljer att

vandra samma väg. I flera år fick den briljante Seinfeld stå i sitt kök och äta yoghurtglass på prime time i enfärgade XL-skjortor. Och i snart lika många år har killarna i Friends studsat runt i samma gamla kläder medan tjejerna i serien utvecklats till ledande modedockor.

Dessutom har man

en talkshowhost, Letterman, som helt ogenerat levererar skämt iförd svarta loafers och vita strumpor. Det här handlar ju i allra högsta grad om yta och egentligen skulle man kunna slänga ur sig att amerikanerna är sköna som uppenbarligen skiter i vilka riktlinjer som dras upp i Milano eller Paris eller i New York, för den delen.

Men de skiter inte i det, de fnyser, skrattar och förfasas åt allt som är lite mer genomtänkt. De anser nämligen att de själva är det tidlösa modets fanbärare. Och de tycker framför allt att de klär sig MANLIGT, trots att de envisas med att dra upp sina jeans till adamsäpplet. Likriktningen är total bland USA:s män och det är bäst att inte sticka ut. Det är bäst att vara Gant.

Därför är det skönt

att som en ganska grå svensk kunna åka över till andra sidan Atlanten och få känna sig som den ende överlevande medlemmen i Village people. Och då har jag ändå inte tagit ut svängarna.

Jag undrar hur en amerikan skulle reagera på Lasse Berghagens kornblå filtkavaj, den han alltid har i Allsång på Skansen, ni vet?

Filip Hammar