Filmfajter som lämnat tyngdlagen

1 av 4 | Foto: SANDREW METRONOME
Skådisarna i ”Crouching tiger...” flyger inte på riktigt tyvärr. Det är så här det går till. Egentligen.
NÖJE

Spännande med slagsmål på bio?

Vill du börja träna kampsport eller boxning för att bli lika vig?

Glöm det.

Dans och datorer. Det är vad som får dagens filmdukar att koka av action.

I slutet av alla Jackie Chans filmer visas misslyckade tagningar. Där något gick fel, någon ramlade snett eller föll i skratt. Väldigt ofta när Jackie Chan slår sig.

De finns där för att få publiken att skratta. Men också för att visa att de där actionscenerna görs på riktigt.

Det är Jackie Chan som flyger genom luften. Även om det är stunt är det ändå människor som utför rörelser.

Men i den nya sortens filmer ser slagsmålen annorlunda ut. Trotsar fysikens lagar.

Ingen tror att man kan flyga som Keanu Reeves och de andra i ”The Matrix”. Ingen tror att Drew Barrymore snurrar i luften och trotsar tyngdlagen medan hon sparkar ut ett gäng med skurkar. Ingen tror att man kan springa på vatten eller gå på ätpinne-tunna bambugrenar som i ”Crouching tiger, hidden dragon”.

En ny tid. Action som lämnat naturlagarna.

Datorer och specialeffekter tar över. Förr kämpade horder av stuntmän i James Bond och andra actionäventyr. De ersätts mer och mer av datortekniker. I ”Mission: Impossible II” finns det bara åtta stuntmän - men 82 personer har jobbat med specialeffekter. I synnerhet de visuella tricks som skapas med hjälp av datorer.

Bra slagsmål görs på tangentbord - och av skickliga koreografer.

Den hetaste de senaste åren är 55-årige Yuen Wo Ping, som inledde sin karriär i Hongkong som regissör för kampsportsscener 1971.

Mot slutet av 70-talet blev han regissör och har gjort över 30 filmer, som ”Iron monkey” och ”Fist of legend”.

Men det var när han gjorde koreografin för ”The Matrix” som fler fick upp ögonen för hur han kan få dansrörelser att likna slagsmål. Han har gjort samma jobb i ”Crouching tiger, hidden dragon” och arbetar nu med nya ”Black mask” och de kommande två "Matrix"-filmerna.

Han var för upptagen för att göra ”Charlies änglar” så de hyrde hans lillebror istället, Cheung-Yan Yuen. Han får det att se ut som om Cameron Diaz och de andra kan flyga.

Att slåss på film har ingenting med riktig kampsport att göra. Michelle Yeoh som slagit sig igenom halva Hongkongs befolkning på film berättade för mig att hon inte kan någonting om hur man strider på riktigt.

- Ang Lee valde taiji som bas för hur vi skulle slåss för att rörelserna är stora och gör sig bra på film. Allt är noggrant

koreograferat, men det hjälper om man kan rörelserna innan.

Michelle Yeoh är utbildad dansare, liksom Zhang Ziyi som spelar den unga Jen i ”Crouching tiger, hidden dragon”.

När skådespelarna flyger nedför ett vattenfall, trippar fram på ytan av en vattendamm och svävar genom träden är scenerna noggrant planerade.

Först görs de med modell i dator, för att regissören ska veta exakt vilka bilder som behövs. Sedan filmas skådespelarna när de hänger i linor och far genom luften. Till sist läggs riktiga bilder ihop med datorlandskap och den färdiga helheten lurar åskådarens öga.

Föreställningen kan börja.

Arkiv tyngdlös film

Jens Peterson