Sam och Björne och Jan och Hives - coola.

1 av 4
Foto: SOFIA EKSTRÖM
     
NÖJE

Sam Kessel

Barn behandlas

allt för ofta med en klapp på huvudet och ett ”du är duktig du”. 11-årige Sam Kessel är ett bevis på att alla borde ta barn på allvar. I år har vi sett honom som ”Per Hammar” i succéfilmen "Tillsammans". Och som programledare för SVT:s insamlingsprogram "En helg för världens barn".

- Det kändes bra att göra något för barn, för jag är ju barn själv. När vi nådde över 90 miljoner-strecket blev jag jätteglad, säger Sam Kessel.

Vad kommer du mer ihåg från året som har gått?

- Premiären på ”Tillsammans”, för alla tyckte att filmen var så bra. Och att jag har jag bytt skola, till en waldorfskola. Den är helt jättebra. Alla är så trevliga, särskilt min kompis Oskar.

Björne

Härmed slår vi fast

att Björne är ett av de bästa barnprogram som någonsin setts i tv. Och då, kära SVT, menar vi Jörgen Lantz Björne. Inte en björnkostym med, vad var det nu, sex olika skådespelare i. Era korkskallar.

Det är Jörgen Lantz Björne vi älskar. När han leker med Eva. Eller kanske med Rååååbert ( Gustafsson), som vi sedan har fått se så mycket mer av i rutan.

Vi vill ha Björne med den karaktäristiskt pipiga rösten. Falsettstämman som alla kände igen när Jörgen Lantz även gjorde rösten åt Nalle Puhs Nasse. Och ändå inbillar sig SVT att ingen kommer att märka att det är nytt folk under björnfällen. Det är lika bra att säga det igen: era korkskallar.

Jan Stenmark

Härnösand får ursäkta.

Men de bilder som Jan Stenmark skapar är faktiskt bara så himla smarta och roliga och bisarra och unika.

Han letar upp gamla fotografier, gärna från 1950- och 60-talen. Fyller i konturerna och avslutar med att skriva några härligt oväntade rader längst ner.

Härnösand är ett bra exempel.

En flyende kvinna. Domkyrkotornet i Härnösand i bakgrunden. Och texten: ”Det var ingen ensam galning. Det var hela Härnösand.”

Sedan var cirkusen igång. Åtminstone i Härnösand.

- Ja, det där var ganska underligt. Men jag hade ingen tanke på Härnösand. ”Hela Härnösand” lät bara bättre än till exempel ”Hela stan” eller ”Hela byn”, säger Jan Stenmark.

The Hives

Det kan betyda ”utslag”

. Eller ”bikupa”. Eller ”en femtiotalsfrisyr för tjejer”.

I det här fallet betyder det ”rysligt bra liveband från Fagersta som spelar superhäftig rockmusik i enhetliga kläder”.

År 2000 och rockgruppen The Hives intog hela Sveriges rockscener. De kom, de såg, de segrade. Utan lagerkrans, men i svarta kostymer och vita halsdukar och skor.

- Vi försöker klä oss på ett nytt sätt varje turné, men jag vågar inte säga vad det blir nästa gång, säger sångaren Howlin' Pelle Almqvist.

- Vi har ofta helt ogenomförbara idéer, som att uppträda i 1600-talskläder. Om vi ska hålla på att vara spektakulära är det lika bra att ta steget fullt ut.