Stark berättarlust i nya videofilmer

NÖJE

Veckans videopremiärer rör sig över kartan.

Från tystnad i Spanien till larm i Wales. Mest filmer med liten budget och stark lust att berätta.

Den spanska filmen "Ensamma hjärtan".

Ensamma hjärtan

Spanskt drama om två kvinnor och kärleken. En känslostark upplevelse som jämförts med ”Allt om min mamma” och nog tilltalar samma publik. En vuxen dotter med kärleksproblem kommer till sist närmre sin mamma när fadern opereras. Talande tystnad och bilder. (SF)

The last days

Dokumentär med vittnesmål från Förintelsen. Fem överlevande judar från Ungern om sina upplevelser från 1944. Vi möter de överlevande i dag när de berättar, och de åker tillbaka till Tyskland från USA där de bor nu. (Sandrews)

American psycho

Bret Easton Ellis obehagliga roman om en yuppie som mördar (eller är det bara hans fantasier?) har blivit en skildring av manlig fåfänga och statusjakt. Christopher Bale är mycket bra i huvudrollen. En satir över en strebervärld som kanske inte försvann på 1980-talet. (New star)

Tro, hopp och kärlek

Edward Nortons regidebut är en söt romantisk komedi om tre barndomsvänner. Norton själv blir katolsk präst, Ben Stiller blir judisk rabbi och Jenna Elfman skicklig företagsledare. Men när hon hälsar på pojkarna hemma i New York väcks känslor de inte trodde att de hade. (SF)

Eskorten

Daniel Auteuil flyr familjelivet i Frankrike för att skriva bok i London. Som research blir han manlig prostituerad och dras in i en värld han har svårt att ta sig ur. Märklig berättelse, regisserad av Michel Blanc. (Sandrews)

House

Typisk brittisk excentrisk komedi om gammal bingolokal som hotas av ny gigantisk spelhall. Kelly McDonald (unga tjejen i ”Trainspotting”) försöker rädda småföretaget och handskas med sin plötsliga förmåga att påverka vilka siffror som kommer upp. (Sandrews)

Human traffic

Arbetslöshet, fester, knark, svartsjuka och musik en helg i Cardiff. Inleds med ecstacy på fredagen och slutar med fylla på söndagen, en mörk bild av 90-talets förvirrade och förlorade walesare. (Sandrews)

A map of the world

Sigourney Weaver vaktar grannen Julianne Moores barn när en tragedi inträffar. Märkligt drama om en lärarinna vars liv slås i spillror av olika anklagelser och samvetskval. Välspelad och ojämn. (New star)

Illuminata

John Turturro har själv regisserat den här kostymkomedin kring skådespelare och teater. Han spelar pjäsförfattare, Susan Sarandon en primadonna och Christopher Walken en fruktad kritiker. Om roller, kärlek, fåfänga. Alla medverkande verkar ha väldigt kul, men inte åskådaren. (New star)

Hur som helst är han jävligt död

Misslyckad experimentfilm av Kjell Sundvall där Peter Haber och Dan Ekborg spelar förvirrade, självupptagna författare. De ska skriva en pjäs om Palmemordet, men trasslar in sin i en massa annat. Bitvis obegriplig, konstant tråkig. (Sandrews)

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM