SVT kan andas ut

Men nu fruktar chefen de nya tittarsiffrorna

NÖJE

Nya SVT kom, sågs och ... ingen brydde sig.

- Det var faktiskt mindre samtal än vanligt till växeln, säger SVT:s tillförordnade programchef Thomas Nilsson.

I dag inväntar han oroligt de första tittarsiffrorna.

Foto: Joachim Lundgren
EN VANLIG DAG - I ETTAN Rapports nyhetsankare Claes Elfsberg pustar ut efter att i går kväll för första gången ha sänt nyhetsprogrammet i Ettan. - En vanlig dag på jobbet. Enda skillnaden var att signalen gick ut i en annan kanal, säger han.

- Det handlade inte om sändningstider. Enda skillnaden är ju att signalen gick ut i en annan kanal, säger Rapports nyhetsankare Claes Elfsberg som inte heller märkte något av gårdagens förändringar.

Intresset för det omgjorda SVT var svalare än vad ledningen hade väntat sig.

Väntan på siffrorna

Därför får Thomas Nilsson och de övriga i den särskilda programledningsgrupp som tagit fram SVT:s nya profil vänta till i dag på eftermiddagen med tittarnas dom.

Då presenteras de första tittarsiffrorna från gårdagens tv-sändningar.

- Men jag tror ändå inte tittarna har svikit programmen. De flesta har ju lärt sig att använda en fjärrkontroll vid det här laget, säger Thomas Nilsson.

SVT förberedde sig i går inför en eventuell tittarstorm.

Extrapersonal sattes in i växeln och två personer jobbade på den så kallade Programupplysningen - populärt kallad klagomuren - ända fram till klockan 21. I normala fall är Programupplysningen bara öppen mellan klockan 8.30 och 12 på förmiddagarna.

Men extrabemanningen var helt i onödan.

- Vi har tagit emot 17 samtal i eftermiddag. Ett samtal handlade om programomläggningen. Det var från en man i Bergslagen som inte kunde få in Ettan på sin tv när han skulle se Rapport, säger Janne Holmberg, 36, som var en av dem som jobbade på Programupplysningen.

Också på Rapport var stämningen lugn efter sändning i går kväll.

- Jag tror att det som händer i tv var märkvärdigare för 30-40 år sedan. I dag är det naturligare, en del av vår vardag, säger Claes Elfsberg.

Telefonerna gick varma

Men SVT engagerar.

Telefonerna gick varma på Aftonbladets telefonjour i går kväll.

Och det är framför allt de äldre tittarna som har svårt att ta till sig förändringarna på SVT.

De kan inte förstå poängen med att byta kanal - framför inte allt på nyhetsprogrammen.

- Så småningom tror jag att även denna grupp lär sig att använda fjärrkontrollen. Det är bara att fortsätta att göra angelägna nyheter så tror jag att vi kan vinna tillbaka också dem, säger Thomas Nilsson.

Johan Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM