De borde ha vågat mer

NÖJE
nöje Ronny Olovsson

Ettans röd-lila fond får mig att slå undan blicken, men jag måste zappa dit om jag ska ha "Rapport" efter de regionala nyheterna.

Nya SVT.

Mmmh, farligt nära Sverkers soptunna ...

Den femte december, efter SVT:s stora presentation av kanalomläggningen, skrev jag tvehågset att det såg ut som "kejsarens nya kläder".

Nu, efter en kväll med nya SVT, kan jag konstatera att det verkligen känns så.

Nya vinjetter (en slags stjärnblomma, eller vad det nu föreställer), nya färger (är inte Ettans skarpa röd-lila i vassaste laget för ögat, inget för migrändrabbade direkt) och magrare siffror upptäcker jag i skarvarna runt programmen.

Det ser nytt ut. Annorlunda. Visst.

Men intrycket av

den kosmetiska ansiktslyftningen blir ändå ett ”jahaja, bidde det inte mer”.

Och omslängningen av program i kanalerna har dessutom en självklar nackdel i tv-soffan:

Det ÄR avigt att se regionala nyheterna 19.10 i Tvåan för att sedan tvingas byta kanal för att se riksnyheterna i "Rapport" i Ettan. Visst, det är bara ett tryck på fjärren. Men det är ett irriterande tryck. Och lär så förbli. Och att få "Aktuellt" med regionala nyheterna i tvåan efter nio väger inte upp min irritation. Jag har verkligen svårt att förstå poängen för mig som tittare med denna omstuvning.

Eventuella fördelar är svårare att upptäcka efter en kväll i soffan. Kanske är intrycket ett annat om ett halvår. Men en titt i vårens tablå får mig att tveka.

Premiärkvällen bjuder tre seriestarter i vardera kanal. Roligast är typiskt nog en repris: "Nilecity 105,6".

När jag zappat mig genom

en kväll med nya Ettan och Tvåan skruvar jag på mig.

De borde ha vågat mer. Tänkt nytt.

Några exempel:

Hallåorna sitter på samma vis, inte i någon ny miljö. Tänk om någon vågat placera dem i en soffa. Gjort kanalskarvarna till ett minimalistiskt soffprogram.

Varför inte en total omgörning på alla programvinjetter och studiomiljöer när man nu ändå var i farten!? Åtminstone "Aktuellt", "Rapport" och "Sportnytt". Det hade gjort förändringen kraftfullare. Nu när man ändå kastat miljoner till en pr-firma.

Profileringen av kanalerna borde ha gått längre, mer mot radions starka identifikation, alla vet som bekant skillnaden mellan P 1 och P 4.

Tänk dig Ettan

som bred nöjeskanal och Tvåan som renodlad public service-kanal med dokumentärer, debatt, granskning och nyheter. Varför inte? Varför halvvägs? Dessutom är det direkt motsägelsefullt att "folkliga" Ettan INTE ska hysa de stora folkliga lördagsunderhållningsprogrammen ("Expedition: Robinson" m fl).

Sverker Olofsson har kvar sin röda soptunna i "Plus".

Jag är farligt nära att låna den ...

Ronny Olovsson

ARTIKELN HANDLAR OM