Carola sjunger för barnen i Sydafrika

”Jag vill lära mig mer om de aids-smittade barnen”

NÖJE

På nya plattan sjunger Carola Häggkvist om nya ämnen. Det handlar om aids, döda barn och missfall.

Just nu spelar hon in en ny video i det svårt aidsdrabbade Sydafrika.

Foto: ERIC MILLER
Vaggsång på Zulu Carola är i Sydafrika och träffar aidssmittade barn. Samtidigt spelar hon en video till nya skivan med vaggsånger.

- Det har varit så mycket hysch-hysch kring aids. Det här är mitt bidrag för att uppmärksamma det som pågår, säger sångerskan.

Carola Häggkvist befinner sig i Kapstaden eftersom en av låtarna på hennes kommande platta med vaggsånger handlar om Afrika. Låten, som heter Thula Sana, är en gammal zuluvaggsång med nyskriven svensk text.

- Thula Sana handlar om aids. En mor sjunger för sitt barn. Pappan har dött i aids och hon är orolig för att barnet är smittat, säger Carola till SvD.

Stiftelse för aidsoffer

Inkomsterna från låten ska gå till norska Strømmestiftelsen som arbetat för aidsoffren i Afrika. De andra sångerna på skivan är i samma anda. Ämnen som abort, missfall och för tidig barnadöd tas upp. Videon till Thula Sana spelas in i Mandela Park, ett slumområde på en bergssluttning utanför Kapstaden. Barnen i slummen kan melodin sedan tidigare och dansar glatt med i Carolas video.

Spelar in videor

När Carola och hennes team ändå är på plats passar de också på att spela in tre andra videor, som inte alls har med Afrika att göra.

- Jag ska också besöka ett nunnekloster där man tagit hand om övergivna aidssmittade barn. Jag vill lära mig mer, säger hon till SvD.

Plattan med vaggsånger släpps i februari.

Jens Kärrman