Alla är vi glada Bamse-barn

NÖJE

Han står alltid på de små och svagas sida, säger nej till knark och tycker det är bättre att vara snäll än stark.

Här är Bamse - björnen som har påverkat en hel generation.

Foto: Illustration: RUNE ANDRÉASSON
”Jag är Bamse, starkast utav alla.”

Vissa var för mesiga för att läsa Kalle Anka. Vissa fick inte för sina föräldrar. Men de flesta födda i slutet av 1970-talet ville inget hellre än att läsa Bamse. Jag var själv frälst. Vi snackar tjejen som hade kassettband, t-tröjor, små plastfigurer i prydnadshyllan, en jättefigur i papp skänkt från chefen på Tempo - och självklart den väldiga Bamsenallen som kramdjur.

- Han var en trygghet, en person att ty sig till, säger min mamma.

Hon lägger till egenskaper som ”inga vapen”, ”jordnära” och ”med en gemenskap över generationer”. Och, kanske viktigast av allt, serien var fri från reklam.

Allt kom från tecknaren Rune Andréasson. Han uppfostrade oss med arbetshypotesen ”om man är snäll mot monstren blir de lite snällare”, och lärde oss att det finns plats för alla - den lata, den rädda, den starka.

”Ingen blir snäll av stryk”, ”det är tarvligt att hålla folk inburade” och ”man mår tjyvens av att röka”, säger världens starkaste björn. För generation Bamse har han betytt mer för moralen än Folkhälsoinstitutet och kyrkan tillsammans.

Vi blev också

lite klokare. ”Bamses skola” gav koll på morsealfabetet, Archimedes princip och solsystemet. Och att cowboy betyder kopojke och inte är lika häftigt som det låter.

På köpet fick vi spänning. Det här var då Bamse fortfarande sa ”snickeleding struntsnack”, kastade upp elake Vargen i en hög tall och reste på äventyr i Skalmans luftballong.

I dag är det mer

cykelhjälmar och mindre trädtoppar. ”Bamse-tramse”, skulle Vargen säga.

- Men hu, vänta nu, den snälle björnen är ju kommunist, säger vissa och det blir ramaskri inom moderaterna när Bo Lundgren bär en Bamseslips.

Milda maränger och knäck i häcken. Nej, alla i generation Bamse röstar inte åt vänster. Och alla tycker inte att lemonad är godare än öl heller. Men de flesta försöker nog vara snälla, för det har Bamse sagt att man ska vara.

Arkiv Bamse

Lisa Abrahamsson