En träffsäker seriekung

1 av 2 | Foto: SVT/MAGNUS CARLSSON
NÖJE

Magnus Carlsson är stor. Hans serie ”De tre vännerna? och Jerry” sänds på världens största tv-station, Fox.

Och hans figurer ”Robin” och ”Lennart” är redan världskändisar.

En svensk Disney, nästan.

Så skrevs det 1999 den 22 januari i Aftonbladet.

Nu, bara precis två år senare återupplivar vi den inledningen och gör några små förändringar. Vi ändrar ”världens största tv-station, Fox” till ”Sveriges television”. Och vi stryker ”nästan” och konstaterar att han är en svensk Disney:

–Nja? Jag har väl gjort tv-serier som har setts av många, men i övrigt så har jag inga likheter.

Inga alls?

– Nja, jag funderar på att odla en sån där liten mustasch så vi får se.

Värmlandsfödde Magnus går det bra för. Vi minns videon till Radioheads ”Paranoid Android”. Vi minns Just D-rösten Pedda P i rollen som Robin. Vi minns

Stina Dabrowskis tv-projekt med Lennart. Med mera. Med mera.

Magnus Carlsson

tycker om när det är högt i tak och om ni saknar könsord och svordomar i ”Tre vänner? och Jerry” så skyll inte på Magnus. Skyll på USA och Fox television som Magnus skrev serien för.

– Ja, i USA är dom väldigt känsliga mot ? allting liksom, säger han.

Och när han sedan berättar att i England så är det forbidden att ha med ström och elektricitet. Och att ramaskrin mötte honom när bibliotekarien i ett avsnitt skulle tjänstgöra som simlärarinna – ”Vi måste förklara att hon faktiskt har behörighet” – så inser man att det inte är helt lätt att göra tecknad film för de massorna.

– Nej, ibland undrar man hur det kan bli något överhuvudtaget, säger han och skrattar.

Framtiden är oviss. Åtminstone för Carlsson-fans. Långfilm är eventuellt på gång. Projekt är under bearbetning. Det ”kanske” blir mer Lennart. Inte helt kristallklara besked alltså.

En långdragen tvist

om upphovsrätt är i full gång mellan Magnus Carlsson och hans forna bolag Happy Life. De har till exempel inte låtit honom lyssna på den svenska dubbningen.

– Man kanske borde bli förvånad men ingenting förvånar mig längre när det gäller det bolaget, säger han och skrattar bittert.

Så för att uppmuntra kreatören Carlsson lite skickar Puls en videofilm till honom. Just för att han ska få höra hur figurerna låter på svenska.

– Det vore snällt, säger han som skapat hela konkarongen men som inte fått lyssna på resultatet.

Arkiv Magnus Carlsson

Gunnar Hellsing

ARTIKELN HANDLAR OM