Fortsatt ras för Rapport

Har tappat 100 000-tals tittare sedan kanalbytet

NÖJE

Tittarraset fortsätter för Rapport.

Nyhetsprogrammet ser ut att bli kanalbytets stora förlorare.

Foto: BJÖRN WANHATALO
Tittarna sviker Claes Elfsberg och hans kolleger på Rapport efter kanalomläggningen.

De första tittarsiffrorna efter måndagens kanalomläggning i SVT var dyster läsning för nyhetsprogrammen Aktuellt och Rapport.

Nästan var tredje tittare svek Aktuellt och var fjärde nobbade Rapport jämfört med föregående måndag.

I tisdags fortsatte raset för Rapport. Nyhetsprogrammet sågs av 1 335 000 tittare, jämfört med 1 610 000 tisdagen före. Det motsvarar ett tapp på cirka 18 procent. Kanalbytet och hård konkurrens från populära ”Nilecity 105.6” i SVT2 vid samma tid är två viktiga orsaker till raset.

Trenden håller i sig

Den negativa trenden höll i sig även över onsdagen. Den här gången tappade Rapport 15 procent av publiken jämfört med föregående vecka.

- Men det är för tidigt att tala om en tendens ännu. Vi får avvakta åtminstone en vecka, säger Claes Westrell, informationschef på tittarmätningsföretaget MMS.

Aktuellt vände dock minussiffrorna till plus på tisdagen. Publiksiffran på 1 130 000 var en åttaprocentig ökning jämfört med veckan före.

Tillbaka på minus

Men på onsdagen var programmet tillbaka på minus igen. Med SVT1:s "Prat i kvadrat" som främsta konkurrent lockade Aktuellt 920 000 tittare - ett tapp på hela 34 procent jämfört med onsdagen före.

SVT:s strategi att göra SVT1 till den stora folkliga kanalen ser dock ut att ha lyckats - hittills. Kanalen var, publikt sett, störst i Sverige både i måndags och i onsdags. Men på tisdagen fick SVT1 se sig slaget av både SVT2 och den dagens gigant - TV4 .

Dan Panas