En skål för synthens uppfinnare

NÖJE

NEW YORK/ HOLLYWOOD. Robert Moog utvecklade synten – och lade därmed grunden för populärmusiken.

I går hedrades han med Polarprisets specialpris.

GLAD POLARPRISTAGARE Pristagaren Robert Moog firade tillsammans med Olle Wästberg, generalkonsul i New York. ”En del av pengarna ska användas till elekktroniska experiment”, säger Moog.

– Det är roligt att en som förser musikerna med deras verktyg uppmärksammas, säger Robert Moog till Aftonbladet.

Ett välkänt begrepp

För musikkännare är Moog-synten ett begrepp. Och det var Robert Moog som utvecklade den första synten som användes av musiker som The Beatles och Rolling Stones. Hans uppfinning var så bra att begreppet synt blev synonymt med Moog.

– Det som är så bra med den är att man kan skapa egna ljud på digital väg, säger Polarprisjuryns ordförande Åke Holmquist.

I dag är Robert Moog en åldrad vithårig herre på 66 år, men han fortsätter att tillverka elektroniska musikinstrument.

– Syntuppfinnandet började som en hobby för mig. Jag var inte ens tonåring när min pappa och jag byggde enkla elektroniska instrument ihop, säger Moog.

Normalt ges bara två Polarpris – i en klassisk och en populärmusikklass. Men för att fira 10-årsjubileet av Polarpriset valde juryn i år att instifta ett tredje ”öppet” pris – till någon vars gärningar betytt mycket för musikens utveckling.

Valet föll på Robert Moog – som nu blir en miljon kronor rikare.

Förgrunds-gestalter

De övriga två pristagarna stämmer säkerligen in i hyllningarna. Både vinnaren av det klassiska priset, Karlheinz Stockhausen, och Burt Bacharach, vinnare av populärmusikpriset, ses som förgrundsgestalter när det gäller elektronik och musik.

Gillar ABBA

Den 72-årige musiklegendaren Burt Bacharach tackar för priset genom att hylla – ABBA .

– Det fanns ingen anledning för dem att sluta. Jag vet inte vad som pågick inom gruppen på det personliga planet. Men jag tror att de fortfarande hade kunnat vara kreativa, säger han.

Den 14 maj tar trion emot sina priser ur kungens hand i Berwaldhallen i Stockholm.

Wolfgang Hansson, Johan Andersson, Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM