Tom Green är en speciell kille

1 av 4 | Foto: MTV
...på arbetstid. Det gör han på MTV varje söndag.
NÖJE

Han har sugit mjölk från en ko-spene, tejpat fast sig själv i en lyktstolpe och visat upp sin bortopererade testikel för tittarna.

Ordet hämmad finns inte i Tom Greens ordlista.

Nu kan du se USA:s vildaste komiker på MTV Nordic. ”Sjukt, chockerande, vulgärt, barnsligt, förolämpande och korkat”, dundrade kritikerna när "Tom Green show" först hade premiär i Kanada.

Omdömet användes i reklamannonser för programmet.

I dag är serien kult, har tagit USA med storm och exporteras runt om i världen.

Oavsett smak är "Tom Green show" något som världen aldrig tidigare skådat.

Programformen är hämtad från David Letterman.

Men där tar alla jämförelser slut. Det här är mer en steroidkorsning mellan "Waynes world" och "Beavis & Butthead" - en slags situationskomik med ovetande deltagare.

De flesta inslag visar Tom Green ute i verkligheten - provocerandes fram scener som garanterat får tittarna att rodna, rasa eller bara gapskratta.

- Komiken ligger inte så mycket i det jag gör - utan i reaktionen från den person som ser mig vara galen, har han sagt.

Här är ett smakprov:

En man i våtdräkt, cyklop och simfötter dyker ned i en önskebrunn mitt i city, samlar ihop mynten och beger sig - fortfarande iklädd våtdräkt - till banken.

Ofta använder Tom

Green sina hårt prövade föräldrar i programmet.

Som den gången när han mitt i natten smög in och la ett blodigt kohuvud i deras dubbelsäng och mässade "Det här är en hälsningar från Don Corleone", eller när han lät måla en lesbisk kärleksscen på motorhuven på föräldrarnas bil och filmade sin pappas reaktion:

- Pappa? sa Tom med oskyldig blick.

- Vad är det? Gillar du inte din hor-mobil?

- Det är min hämnd för alla gånger de sparkat mig ur sängen klockan sex om morgnarna och sagt åt mig att skaffa ett jobb i stället för att bara åka skateboard, har Tom Green berättat.

Ibland hettar det till. Men hittills har 29-åringen undvikit att åka på stryk.

- Han kan vara irriterande utan att vara retande. Han kan chockera och samtidigt lägga in känslor. Sånt är svårt, sa MTV-chefen John Miller inför USA-premiären.

Serien var inte Greens idé. Den togs fram av hans skolkompisar Darcy DeToni och Trevor Cavanagh på deras gemensamma tv-kurs.

Övertygad om att Greens vilda radioshow "The midnight caller" skulle funka som tv-serie var programledaren inte sen att haka på. Han hade drömt om att bli pratshowvärd sedan han var grabb.

På kabelbolaget var dock cheferna inte lika entusiastiska. Men de gick med på en testsväng och gav grönt ljus för fyra avsnitt.

Två år senare

köptes Tom Green över till en stor kanal och hamnade senare hos MTV.

I dag är han stor stjärna i Nordamerika, anlitas som filmskådis (bland annat "Charlies änglar") och är tillsammans med Drew Barrymore.

Men varken det eller den testikelcancer som drabbade honom i fjol har tonat ned hans humor.

- När vi insåg att vi kunde göra tv-show av det hela kände jag mig på bättre humör, sa han.

Den bortopererade testikeln ligger under sändning i en glasburk med formalin på hans skrivbord.

Flera av seriens gästerna har erbjudits att fiska upp den med handen.

Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM