Nu är du etta igen - Kenny

”Jag vet vad som är en hit”

NÖJE

Kenny Rogers.

Etta.

Inte första gången. Men första gången på väldigt länge.

Foto: MEDIA & ARTIST RELATIONS
TILLBAKA MED NYA LÅTAR Kenny Rogers levde länge på sitt gamla material. Men för första gången på 15 år drar han folk på grund av kraften i de nyinspelade låtarna.

Albumet heter ”Endless love - 20 great love songs”. Det innehåller i huvudsak tolkningar av andras sentimentala pärlor. Till exempel ”Have I ever told you that I love you” ( Van Morrison), ”Lady” ( Lionel Richie), ”I will always love you” ( Dolly Parton/Whitney Houston) och 17 till. Däribland ”Buy me a rose”. En av de låtar som återgett Kenny Rogers popularitet i USA.

- Hade en jättehit med den i fjol. Låg etta på countrylistan. Nu hörs jag på radion igen. Det känns fantastiskt, inte succén i sig, jag har redan haft mer av den varan än de flesta, men att vara här och nu igen, aktuell, det är det som är grejen.

Levde på skåpmat

Kort sagt: för första gången på 15 år drar Kenny folk på grund av kraften i det nyinspelade materialet. Under lång tid levde han på hitsen han radade upp under andra hälften av 1970-talet och början av 1980-talet.

- Det blev lite tråkigt till slut. Jag har gjort en del underbara låtar och kan sjunga dem tills jag dör, men jag får en helt annan respekt nu, när jag inte lever på 20 år gamla grejer.

Fallet i popularitet knäckte honom aldrig. Han valde det själv.

- Du hittar ingen i den här branschen som ärligt kan säga: Jag var som lyckligast när jag hade som störst succé. Man lever i ett kaos. Det är inget liv. Alla drar i en. Alla vill ha intervjuer. Man tröttnar till slut och säger sig själv: Hellre ett bra liv. Och i samma stund är du körd. För nån ung och hungrig artist som är beredd att satsa allt tar din plats.

Bra på att välja låtar

Likväl är han tillbaka nu. Inte på den höga nivå han en gång var, men i närheten. Han vet varför.

- I USA styrdes radion länge av ett format kallat ”ny ung country”. Och du kan bara vara ny en gång och ung under en period. Så skapas inga hjältar. När jag började höras igen upplevde folk att de fick återskapa bekantskapen med nån de kände väl. Dessutom har jag alltid varit bra på att välja låtar. Jag vet vad som är en hit.

Ray Charles visade vägen

Kenny Rogers är 62 år. För ett halvt sekel sen inträffade det avgörande ögonblicket i hans liv, när han insåg att musiken var allt.

- Jag var 12 år och såg en konsert med Ray Charles. Publiken älskade honom. Min mamma sa till mig när jag var liten: Hitta ett jobb du älskar så slipper du arbeta en enda dag i ditt liv. Ray Charles visade mig jobbet.

Arkiv Kenny Rogers

Tore S Börjesson