Är detta tv för barn?

Tre skadas svårt i kvällens ”Gladiatorerna” - nu riskerar programmet att granskas

1 av 2 | Foto: TV4
FICK HJÄRNSKAKNING Jonas Buhre fick en rejäl smäll i huvudet efter krocken med Atlas. Tävlingen avbröts tillfälligt och läkaren kunde konstatera att Jonas hade fått en hjärnskakning. Dessutom bryter domaren Dag Olsson benet i programmet och deltagaren Ylwa Lidén får en kraftig korsbandsskada.
NÖJE

En deltagare knockas och får hjärnskakning.

En annan slår upp en korsbandsskada och självaste domaren bryter benet.

Välkomna till kvällens avsnitt av ”Gladiatorerna” - Sveriges våldsammaste barnprogram.

Jo, tävlingen som Gunde Svan och Agneta Sjödin leder i TV 4 i kväll kan mycket väl kallas barnprogram.

När säsongens första avsnitt av ”Gladiatorerna” sändes förra fredagen sågs programmet av var tredje 3-10-åring i landet, enligt publikmätningsföretaget MMS.

I kväll får drygt 300 000 svenska barn se utmanaren Jonas Buhre från Halmstad frontalkrocka med den 140 kilo tunge gladiatorn Atlas i tävlingsmomentet ”Hängbron”.

- Det var huvud mot huvud och det kändes - trots att man hade hjälm, berättar Jonas.

Efter smällen var han så groggy att tävlingen avbröts tillfälligt.

- Jag mådde illa och fick problem att fokusera blicken. Läkaren rubricerade skadan som hjärnskakning, säger Jonas.

Domaren bryter knät

I kväll får den stora barnpubliken även se hur domaren Dag Olsson bryter knät i tävlingsmomentet "Gatloppet". Dessutom drabbas deltagaren Ylwa Lidén från Sorsele av en kraftig korsbandsskada i samma gren.

- Jag var halvt gråtfärdig inför de andra grenarna, så ont gjorde det. Men i stridens hetta väljer man liksom ändå att fortsätta, säger hon.

Förra veckan avslöjade Aftonbladet att 19 av de 28 utmanarna i ”Gladiatorerna” skadat sig under den här säsongens tävlingar.

Det gör showen till det våldsammaste - icke regisserade - barnprogrammet i Sverige.

Överväger granskning

Enligt Granskningsnämnden för radio och tv:s regler ska program med realistiskt våld inte visas före klockan 21. ”Gladiatorerna” sänds klockan 20.

- Om det är som Aftonbladet säger kan det finnas skäl att studera programmet närmare, säger nämndens chef, Greger Lindberg.

TV 4 har sagt att skadorna är acceptabla men inte önskvärda. Kanalledningen har även gjort jämförelser med sportsändningar där olyckor också förekommer.

Men det är inte lika många 3-10-åringar som tittar på proffsboxning i tv?

- Nej, men jämförelsen med idrott är ändå självklar. Det här är en sporttävling med tydliga regler. Det handlar inte om att slå ihjäl varandra, säger Eva Swartz, nöjeschef på TV 4.

Är ”Gladiatorerna” ett bra program för barn?

- Jag tycker att det är ett underhållande program för hela familjen med sportsliga regler. Det handlar inte om underhållningsvåld och om det händer olyckor hanterar vi det på ett seriöst sätt. Och barn vet att det kan hända olyckor.

Har ni funderat på att flytta ”Gladiatorerna” till en senare sändningstid?

- Nej.

Var fjärde 3 - 6-åring ser showen:

Så många i varje åldersgrupp ser på ”Gladiatorerna”:

Dan Panas