- Lägg ner ”Gladiatorerna”

NÖJE

Vart tredje svenskt barn i åldern 3-10 år tittar på TV 4:s "Gladiatorerna" varje fredagskväll.

Ett program som förhärligar våld.

Lägg ned smörjan så fort som möjligt!

Foto: TV 4
IDROTT ELLER VÅLD? Under årets säsong av "Gladiatorerna" skadas 19 av 28 deltagare. Förra säsongen var siffrorna 18 av 26. I går fick en deltagare hjärnskakning efter att ha krockat med gladiatorn Atlas. TV 4 jämför programmet med idrott - men Aftonbladets Jan-Olov Andersson håller inte med och menar att i idrott handlar det om att vinna och inte som i "Gladiatorerna" om att förstöra.

Visst, vi vuxna har ibland lite väl lätt för att vilja skydda våra barn och ungdomar från sådant vi tror kan påverka dem negativt.

Ett annat lika populärt TV 4-program med samma attraktiva sändningstid, "Småstjärnorna", har blivit betydligt mer kritiserat än "Gladiatorerna".

Det drevet ställer jag inte alls upp på.

Ungar har i alla tider haft idoler och försökt imitera dem framför spegeln. Vi har väl nu en hel generation populära sångerskor som började som Carola-kopior hemma i flickrummet.

Sexiga underkläder för barn och pedofilernas beteende är sjukt, men fanns före "Småstjärnorna".

Men jag bävar för den dag när barnen leker "Gladiatorerna". När de använder innebandyklubborna för att slå varandra i skallen med.

För naturligtvis blir de påverkade av programmet. Och poängen med "Gladiatorerna" är, tyvärr, mer att förstöra för varandra, än att vinna.

De tävlande som ska ta sig genom Gatloppet och Hinderbanan känns som utbölingarna, det är gladiatorerna - de som har till uppgift att förstöra - som är hjältarna.

Redan efter premiärprogrammet i april i fjol skrev jag att detta var vålds-tv för barnen.

Jag var förvånad över att programmet var mer våldsamt än originalversionen i USA. Och att gladiatorerna verkade övertända.

Förra säsongen skadades 18 av 26 av utmanarna. Den här säsongen är siffrorna 19 av 28.

Nöjeschefen på TV 4, Eva Schwarz, jämför med andra idrotter.

Men bortsett från proffsboxning handlar de flesta idrotter om att göra mål, springa fortast, kasta längst.

"Gladiatorerna" handlar om att förstöra.

I gårdagens program skadades tre deltagare ganska svårt, en av dem var domaren!

Det såg nästan ut som att den gladiator som gav en utmanare en hjärnskakning, skallade honom medvetet.

- Ger man sig in i spelets regler, får man tåla dem, sa han och skrattade efteråt.

Andra gladiatorer slog på utmanare som redan låg ned, sparkade dem i ansiktet eller försökte närmast strypa dem. Allt medan programledarna/kommentatorerna glatt sa saker som "Gladiatorerna är på hugget" och "nu får de massor av stryk".

Lämpliga förebilder för barnen?

Inte direkt.

Vill TV 4 behålla sin image som den breda familjekanalen, bör man lägga ned denna våldsförhärligande smörja. Genast!

Under fredagens avsnitt av "Gladiatorerna" skadades tre deltagare svårt. I går avslöjade Aftonbladet att var tredje 3-10-åring såg premiäravsnittet förra veckan. Granskningsnämnden för radio och tv överväger nu att se över programmet.