”Utan dem skulle jag ha lagt av”

Sade klarar sig inte utan killarna i bandet

NÖJE

Det är lätt att glömma bort. Sade är inte bara hon. Det är ett band.

Grabbarna behövs.

- Ja, utan dem hade jag lagt av efter vårt första album. Jag var knäckt av framgången.

Foto: AFTONBLADET BILD
KNÄcktes av framgången Efter första skivan ville Sade Adu bara försvinna. Det var grabbarna i bandet som fick Sade att orka fortsätta som artist.

Med "Lovers rock" har Sade ännu en gång lagt världen för sina fötter. Albumet ligger eller har legat på topp 5 i Sverige, USA, Frankrike, Italien, Tyskland och det bara fortsätter sälja. Utan grabbarna i bandet hade sannolikt varken det eller nåt annat album efter succédebuten 1984 med "Diamond life" blivit av.

Laguppställningen var den samma då som nu: Sade Adu, sång, Stuart Matthewman, gitarr och saxofon, Andrew Hale, keyboards och Paul S Denman, bas. Killarna är inga statister. De har varit med och skrivit merparten av hitsen. I synnerhet Stuart Matthewman har spelat en framträdande roll.

"Jag ville bara försvinna"

Lika viktiga har de varit som vänner. Sade skyr kändisskapet som pesten. Det omedelbara genombrottet knäckte henne.

- Efter första albumet förändrades allt i ett slag. Folk blev som galna. Jag var inte förberedd. Jag ville bara försvinna. Okej, jag hade kanske gjort ett album tio år senare, men som jag mådde då hade jag aldrig av egen vilja gått in i studion redan året efter.

Hon gjorde det tack vare killarna.

- De sa: Glöm bort all skit, vad folk säger, hela cirkusen, tänk inte på den. På sätt och vis kan man säga att jag gjorde det andra albumet eftersom killarna ville det. I och med det uppstod starka band av lojalitet. I dag kan jag inte tänka mig att jobba själv.

Albumet "Promise" blev precis som "Diamond life" en framgång över hela världen. Allt hon gjort har blivit det.

Vägrar att kompromissa

Därför kan hon göra exakt vad hon vill, hur hon vill, när hon vill. Det låter som ett drömliv.

- Ja, på många sätt är det perfekt. Det är bara det att jag inte gillar berömmelsen. Jag önskar att jag älskade den. Jag avundas folk som gör det. Förstå mig rätt, jag vill inte gnälla, jag har erövrat privilegiet att kunna göra vad jag vill, men samtidigt förlorat min anonymitet, det ena hade inte kunnat inträffa utan det andra.

Konstnärlig frihet handlar inte bara om kommersiell framgång. Det handlar om den egna övertygelsen, om integritet, att vägra kompromissa med sin vision. Hela Sades karriär präglas av konsekvens.

- Vi gjorde tidigt klart för skivbolaget: Jävlas inte med oss! De har ingenting att säga till om vad gäller musiken, vi låter inte ens folk därifrån lyssna till vad vi gjort förrän allt är färdigt. Så även om det inte blir bra blir det dåligt på vårt sätt, säger Sade.

Tore S Börjesson