”Jag växte upp utan tv”

Renée Zellweger spelar tv-tokig i nya filmen - själv fick hon inte titta som barn

1 av 4
Gillar att klä upp sig Renée Zellweger vann en Golden Globe för huvudrollen i "Betty tur och retur". Snart kan det bli fest igen - på Oscarsgalan.Foto : CHRIS WEEKS/ LIAISON
NÖJE

Renée Zellweger fick inte se på tv som barn.

Nu spelar hon tv-tokiga Betty som blandar ihop en såpa och verkligheten.

I veckan fick hon en Golden Globe för sin komiska huvudroll.

"Betty tur och retur" är det svenska namnet på komedin om servitrisen som får en chock och sedan tror hon är med i en tv-serie.

När Renée Zellweger växte upp fick hon dock inte se på sådant.

- Vi hade mycket stränga regler om tv hemma. Min pappa hade en stark övertygelse om hur skadligt tv kunde vara för oss och påverka hur vi tänkte. Och jag är glad för det, för jag har ett annat förhållande till tv. Jag behöver inte den. Jag hade ingen i flera år, när jag först flyttade till Los Angeles. Men sedan var det ett OS som jag ville se så då köpte jag en.

Flyr in i en tv-serie

Betty följer varje dag en såpa om en kirurg i Los Angeles. När hon ser ett blodigt mord flyr hon in i en fantasivärld där tv-läkaren är hennes ex-pojkvän och hon åker dit för att träffa honom.

- Betty är ett skolboksexempel på sjukdomen. Vi studerade flera riktiga fall, och hur man skulle skildra hennes beteende. Du har ingen aning om vilka saker som hänt. Det är nästan skrämmande att få en inblick i vad hjärnan kan göra och hur stark kraft den har.

Olika kulturer i hemmet

Betty är från håla i Kansas, Renée är från liknande lilla Katy i Texas.

- Jag är definitivt amerikan. Men jag hade tur med europeiska föräldrar när jag växte upp i en småstad. Betty vet inte vad som finns ute i världen, hon får välja det som ligger närmast. Hemma hos mig hade vi olika kulturer och fick andra perspektiv på livet och världen. Mer berikande än kompisar vars föräldrar aldrig rest.

Pappa från Schweiz, mamma från Norge. Men du pratar ingen norska?

- Fram tills jag var sju kunde jag prata norska. Men jag kom tillbaka till skolan med en norsk dialekt och det var fruktansvärt att bli retad. Så sedan pratade jag bara amerikanska.

I nästa film blir det dock brittisk engelska. Hon är Bridget Jones i filmen efter den bästsäljande boken.

Bryr sig inte om image

Renée Zellweger pratar fort och mycket och med en bred Texas-dialekt i botten när hon blir känslosam. Hon skrattar ofta.

Även när en journalist i vår intervjugrupp försöker säga att hon ser jordnära ut.

Eh? Du är mindre glamorös på riktigt än på bioduken.

- Det beror inte på att jag inte försöker, ha ha ha.

Men hon vill inte bry sig om image och karriär.

- Jag tänker inte på mitt utseende på det viset, jag tänker mer på vad som är skönt. Är dom där örhängena bekväma? Nej, dom väger 140 kilo och jag är allergisk mot metallen så - varför skulle jag ha dom?

- Men det är kul att vara uppklädd när det finns en anledning. Det är väl en av dom kul sakerna med att vara flicka.

Snart får hon klä upp sig för Oscargala för rollen som Betty.

Jens Peterson