Landets coolaste nalle lämnar idet

NÖJE

Jag får inte vara Mister Blonde i år.

Trots det räknar jag som vanligt med årets fest när landets coolaste nalle i kväll lämnar sitt ide och tar över Cirkus i Stockholm.

Rockbjörnen dansar igen.

Ni har väl koll på Mister Blonde?

Det är Michael Madsens besinningslösa karaktär i Tarantino-filmen ”Reservoir dogs”, han som skär örat av polisen och sen ropar ”Hallå, what”s up?” i hålet i huvudet.

För tre eller fyra år sedan spelade jag just den karaktären på Rockbjörnsgalan.

Det hade, något oförsiktigt, bestämts att valda delar av Nöjesredaktionen skulle hjälpa till med björnutdelningen och för att hotta upp den något bleksiktiga skaran - lo fi-Håkan, Sushi Boy Virtanen, Ronny O, Tom Hjelte och Yours Truly - fick vi leka Reservoir dogs.

Ackompanjerade av ”Little green bag” och uppsvidade i svarta kostymer, vita skjortor, pennsmala slipsar och mörka solglajjer lufsade vi ut på scenen som ett gäng” ja, hårdingar från Los Angeles, skulle man med lite god vilja kunna säga. En bunt salta biffar.

Det är en av

mina stora stunder. Jag är stor Michael Madsen-fan, älskar hans Mister Blonde och trots att en sån som Jens Peterson inte kunde låta bli att påpeka att likheterna mellan mig och Herr Blonde inte är direkt slående har jag sedan dess ansett att jag borde iklädas samma roll vid varje Rockbjörnsfest.

Det har inte de som bestämmer ansett.

De brukar mumla nåt om att ”vi kör inte på det temat i år” och” well, deras tvekan kan kan väl egentligen inte ifrågasättas.

Det gick sådär den där gången.

Vi sabbade entrén

genom att stå och babbla i fullt påsatta headsets bakom scenen och det vara bara Guds försyn att ett fullsatt Cirkus inte fick höra nåt grövre än ”Öh” undrar hur mycket folk det är där ute nu då”.

En av oss, känd för sin gula overall, ramlade av scenen och höll bokstavligt på att slå ihjäl sig.

Och en annan, misstänkt lik Yours Truly, vägrade ge Harri Mänty en av Kents björnar eftersom Finland just slagit Sverige i OS-hockeyn och, jag citerar, ”inga finnar förtjänar några priser i dag”.

Numer är det scenproffs som sköter det där.

Men jag har en gång varit Rockbjörnens egen Mister Blonde och är omåttligt stolt.

* * *

272 000 människor har röstat i Rockbjörnen i år. Det är ett mäktigt och gloriöst rekord som naturligtvis skänker extra glans åt balunsen i kväll.

* * *

Michael Jackson, Rolling Stones, Madonna, Björk, U2, Bruce Springsteen, Red Hot Chili Peppers, Suede, TLC, Fugees, Oasis, REM, David Bowie och Prince.

Det är några av

alla superstars som har vår lilla nalle hemma i bokhyllan.

De som vinner ikväll ska allta så ha klart för sig att de tillhör en mycket exklusiv och namnkunnig skara.

* * *

Vi har under åren sett många fantastiska spelningar på Rockbjörnsgalan. Min absoluta favorit är nog den Weeping Willows gjorde samma år som jag var Mister Blonde.

Vi använde då en roterande scen och meningen var att de efter avslutat set skulle snurra bort och Eagle-Eye Cherry, som stod beredd på andra sidan scenen, snurra in på Cirkus.

Det hade fungerat finfint under repetitionerna, men naturligtvis - när det gällde hängde sig hela anordningen och Willows blev stående, liksom fångade i strålkastarskenet.

De flesta jag känner till hade fått stora darren i en sån situation, men melankolikerna från Södermalm räddade kvällen genom att helt spontant brista ut i en översinnligt vacker ”Always on my mind”.

Glömmer det aldrig.

* * *

272 000...

Jag är fortfarande lite tagen av den siffran.

* * *

Räknar för övrigt kallt med att Håkan Hellström gör ett minst lika magiskt framträdande i kväll.

* * *

Okej, dansskorna på.

Per Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM