Manics drar från Cirkus till Castro

”Kuba skrämmer fortfarande skiten ur USA”

NÖJE

I går: Rockbjörnen. Nästa gång: Kuba.

Snart intar Manic Street Preachers Havanna och rockar Fidel Castro.

Hjärtat sitter till vänster.

Rockar med Fidel James Dean Bradfield var prisutdelare och gästartist på Cirkus i går. Den 26 mars släpps Manic Street Preachers nya album "Know your enemy", men först drar de till Cuba.

James Dean Bradfield, gitarrist, sångare och huvudansvarig för Manic Street Preachers musik, gästade i går kväll Rockbjörnen på Cirkus.

Han delade ut pris.

Han framförde megahiten "If you tolerate this then your children will be next" inför en lika fullsatt som jublande salong.

Inte hippt med socialism

Det är bara början. Den 17 februari spelar Manic Street Preachers i Havanna.

Aldrig förr har ett band av liknande kommersiell dignitet gjort nånting så galet annorlunda för att lansera sitt nya album. Se det som en programförklaring.

- Kuba skrämmer fortfarande skiten ur USA. Varför? Det är ett hot mot USA eftersom det är ett land vars politik fortfarande bygger på en ideologi, säger James.

Ideologin har ett namn: socialism.

Det är inte hippt att bekänna sig till den. Men det struntar James och kompani i. De ser sig själva som rockens motsvarighet till Kuba. De är också socialister.

- Ja, även våra ideal är sedda som gammalmodiga. Många ser oss dessutom som ett vackert misslyckande. Så ser folk på Kuba också, säger han med ett snett leende och fimpar en i raden av Marlboros.

Sjunger om Elián

Manic Street Preachers släpper sitt nya album "Know your enemy" den 26 mars.

I fyra av låtarna - "Let Robeson sing", "The Convalescent", "Baby Elián" och "Freedom of speach won"t feed my children" - finns referenser till Kuba. Bland annat sjunger de om Alberto Juantorena, den legendariske löparstjärnan, och så då Elián Gonzalez, den sexårige flyktingen som hittades utanför Floridas kust 1999.

- Ingen av oss säger att Kuba är ett perfekt land, men i en del avseenden har de verkligen lyckats. Som att införa allmän och gratis sjukvård, säger James Dean Bradfield.

Manic Street Preachers

Tore S Börjesson ([email protected])