En helt briljant hiphopshow

NÖJE
Foto: Arkivbild
Eminems turnéstart får fyra plus av Aftonbladets recensent.

HAMBURG. Vissa säger att det är en tunn gräns mellan genialitet och sinnessjukdom.

Inget kunde stämma in bättre på Eminem.

Det är just därför hans Europapremiär blir magisk.

Det är en gammal klyscha inom populärmusik: ju mer etablissemanget fördömer en artists uttryck, desto mer omtyckt blir han eller hon.

Och få artister i modern tid har blivit så omdiskuterade som Mr. Marshall Mathers III.

Alltifrån föräldraorganisationer, feminister, gayrörelsen och politiker har rasat över hans våldsamma och provocerande texter.

Med ett enda kraftigt resultat: andra plattan, ”The Marshall Mathers LP”, är på väg att bli den största försäljningsuccén någonsin inom hiphop och här hemma belönades han i måndags, som första artist någonsin, med tre Rockbjörnar på en och samma gala.

Och hans belackade lär få vatten på sin kvarn om de går och tittar på den turné som till helgen rullar in i Sverige, medan de som fallit för hans psykotiska låtar kommer att älska honom ännu mer.

Hiphoppens ”bad boy” och guldkalv spar inte på krutet.

Showen han och polarna i gruppen D-12 bjuder på är en furiös blandning av ”Motorsågsmassakern” och ”Beavis and Butthead”. Mycket består av studentikosa smaklösheter och skämt som träffar långt, långt under bältet.

Eminem uppmanar publiken att proppa i sig droger, han far omkring med en motorsåg och vid ett tillfälle steks han sakta i en elektrisk stol.

Samtidigt springer en medlem från D-12 omkring med en en enorm ballongpenis, en annan figur sätter på en hunddocka och med jämna mellanrum hetsas åskådarna till att skandera ”Suck my dick”.

Det vore lätt att avfärda det hela som tramsig underhållning.

Om det inte vore för den genomfunkiga, blytunga och briljanta musiken - en viktig detalj som alltmer glöms bort när personer som Eminem tas upp för diskussion. Han har en osviklig förmåga att fläta samman kolsvart hiphopkultur med fantastiska melodier.

Och det är i brytpunkten mellan det smaklösa, vrickade och geniala som det slitna begreppet ”magi” skapas.

Det är speciellt påtagligt under den själfulla bekännelsen ”The way I am” då självaste Marilyn Manson kliver upp på scen. Det är lika överraskande som logiskt att samtidens mest utskällda gör gemensam sak.

Och just då håller hela Sporthalle på att koka över av trycket.

Frågan är om Eminem lyckas piska upp en lika intim och svettig stämning i Globen på fredag, det är skillnad på en medelstor sporthall och en gigantisk arena.

Men när taket lyfter under sista numret ”The real Slim Shady” är det bara att konstatera: ni som har biljetter kan skatta er lyckliga.

Ni är inbjudna till ett vidrigt, lättköpt och otäckt underhållande party.

Enjoy the ride.

Eminem i Hamburg

Markus Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM