"Jag pallar inte mer"

NÖJE

Det har gått snabbt för Feven. Så snabbt att hon numera tackar nej till nästan allting.

Utom Rockbjörnen förstås.

Foto: Sara Ringström
Min alldeles egna björn.

Det är fyra månader sedan nu.

Som det small till.

Plötsligt gav mer än tio års hängivet slit explosionsartad utdelning.

Singel, album, turné och - pang! - på bara några veckor hade Feven skrivit ytterligare ett kapitel i den svenska hiphopens framgångssaga.

- Jag trodde att det skulle gå bra, men inte så här bra, säger hon nu, när den intensiva hösten blivit vinter.

Hon hävdar att genombrottet var väntat - redan som ung var hon självsäkert förvissad om att det skulle komma.

Men ändå.

Helt förberedd kan man aldrig vara. Och det var inte Feven heller.

Det var därför som hösten inte bara blev rolig och omtumlande.

Den blev jobbbig också.

Plötsligt såg hon sig själv i ett ekorrhjul som snurrade snabbare än hon någonsin kunnat ana. Intervjuer, tv-sända galor, konserter, autografjägare"

- Det har varit fullt upp varenda dag. Jag har varit ute och spelat, och när jag varit hemma har det varit intervjuer och möten från morgon till kväll.

Så trots att drömmen äntligen gått i uppfyllelse, och trots att Feven är lyckligt nöjd över det, har det blivit mycket.

Alldeles för mycket.

I dag tackar hon nej till det mesta.

- Det har känts att jag inte pallar fler intervjuer. Men förhoppningsvis blir det lite lugnare ett tag nu. Det här är ju inte bara kul, man vill ju kunna softa lite ibland också.

Det är inte bara genombrottet med skivan "Hela vägen ut" som gjort att alla vill intervjua Feven.

Som fyraåring flydde hon från Eritrea. Kom till Sverige. Bodde på flyktingförläggning. Flyttade till förorten Akalla utanför Stockholm.

Den bakgrunden fick en uppsjö journalister att resa från vad de själva kallade sitt "vita innerstadsreservat" till den invandrartäta förorten. Efter en pizza på den lokala restaurangen vandrade man över ödsliga asfaltstorg, mellan betonggrå huskroppar, och pratade integration med Feven.

- Det är lite lustigt att man ska bli proffstyckare helt plötsligt. Jag gillar ju att prata, men jag är ingen politiker. Jag sitter inte inne med alla svaren. Jag sitter bara inne med åsikter. Jag lyssnar inte på vad Göran Persson säger om budgeten på tv. Jag ser bara effekterna av politiken och spottar ut det jag har att säga.

Dessutom har låttexterna, i synnerhet "Bränn behån", gett upphov till frågor.

Feven har fått dem. Gång på gång.

- Det var inte meningen att det skulle bli så. Jag gjorde "Bränn behån" för att jag ville förmedla ett budskap. Många frågar mig om jag är feminist, men jag gillar inte att sätta en etikett på mig själv. Jag tycker att jag har rätt hälsosamma åsikter. Åsikter som alla borde ha. Men jag känner inget ansvar att jag måste svara på vissa frågor bara för att jag skrivit vissa texter. Sådant skiter jag i. Sen får fok säga vad dom vill.

Hon bor fortfarande kvar i Akalla, har inga planer på att flytta.

Fast det beror mer på ekonomi än en hårdnackad vurm för förorten.

- Om någon säger: "här får du en lägenhet på Östermalm, varsågod", så skulle jag aldrig tacka nej. Varför skulle jag inte bo där? Men att sitta och köpa en fucking etta för tre mille" jag tror jag har andra prioteringar att göra. Jag skickar hellre pengarna till mina släktingar i Eritrea än tjackar en lägenhet, säger Feven.

Resten av vintern fortsätter hon att turnera i Sverige.

Sedan hoppas hon på "någon sorts paus", så att hon kan vila ut.

Och så ska hon betala tillbaka pengar.

- Jag har levt mycket på mamma, jag måste bara säga det. Hela förra året nästan lånade jag av morsan, säger Feven och ler.

- Det tar ju ett år innan pengarna från skivförsäljningen börjar komma, men nu är det pay back time. Våren är pay back! Nu ska jag betala tillbaks allt.

Fakta/Feven

Rockbjörn/Årets kvinnliga artist

Tobias Lindner

ARTIKELN HANDLAR OM