"Livet är inte en lycklig plats"

NÖJE

Han är inte särskilt glad. Han är rå, elak och bitsk. Men kanske blir det bättre nu när Eminem vinner hela tre Rockbjörnar.

Och så spelar han ju i Globen i kväll.

Foto: REUTERS

En småtjock banan.

Jo, faktiskt. Killen som lyckats förföra - och förfära - en hel värld såg ut så en gång i tiden.

Som en småtjock banan.

Året var 1997 och Dr Dre hade för första gången någonsin hört en demo som han gillade. Den vita killen från Detroit signades omedelbart på Dr Dres etikett Aftermath.

- Han kallade mig banan bara för att jag hade gula kläder på mig. Men jag hade inga pengar då" som vissa andra, säger Marshall Mathers III, alias Eminem.

I dag har han definitivt råd att köpa nya kläder. Och dessutom har han, intygar Dr Dre, gått ner i vikt.

Faktum är att det mesta förändrades den dagen Eminem fick sitt skivkontrakt.

Likt en löpeld av skräckblandad förtjusning sprider sig nu den 27-årige Detroitkillens hiphop över världen. I låttexterna står att läsa om mord, våldtäkt på unga flickor och hat mot homosexuella. Bland annat.

Den amerikanska moralhögern förfäras.

Föreningar för homosexuella förfäras.

Radiostationerna i USA förfäras de också, och censurerar låtarna.

Dessutom har brittisk polis nyligen anklagat Eminems musik för att ligga bakom en 17-årig killes självmord.

Och huvudpersonen själv, då?

- Om man lyssnar på någon av mina texter och sedan går ut och begår samma handling är man sjuk i huvudet. Jag har aldrig våldtagit eller dödat någon, så de som klagar på mig kan dra åt helvete, säger Eminem.

Anledningen till att texterna på hans miljonsäljande album - "The Slim Shady LP" och "The Marshall Mathers LP" - är så kallhamrade är enkel, förklarar han.

- Det är all rutten skit jag har sett och upplevt i min familj, min uppfostran och min omgivning, det har skapat mig - självmord, våld, död. Jag ser nog inte riktigt på livet som de flesta, som om det vore en rolig, lycklig plats. Tvärtom. Och jag kan inte rappa om andras liv.

Att Eminems uppväxt var allt annat än lycklig håller de flesta med om- även Eminem själv.

Han föddes i Kansas City, Missouri, 1973. Sex månader efter födseln lämnade hans pappa familjen. Tillsammans med sin mamma flyttade Eminem sedan runt i en sliten husvagn, bytte skolor och utsattes för svår mobbning. Slutligen förlorade han sin manliga förebild då farbrodern Ronnie Kresin tog livet av sig 1993.

All denna misär behandlar Eminem i sina låtar.

Ingen går säker - inte ens mor och mormor.

Båda har stämt honom på mångmiljonbelopp de senaste åren.

- När jag hör hans vidriga och avskyvärda texter kan jag inte tro att det är samma pojke som brukade sitta i mitt knä, säger mormor Betty Kreshen.

- Han kallade mig en ostabil, stämningsbenägen narkoman, hävdar mamma Debbie Mathers-Briggs.

Eminem bryr sig inte om kritiken från sin familj.

- Min mamma har stämt folk i hela sitt liv. Det är så hon tjänar pengar. När jag var fem år jobbade hon i kassan och sålde läsk och chips. Bortsett från det minns jag inte att hon jobbat en enda dag i sitt liv, säger han.

Men det finns större problem i Eminems liv än stämningarna mot honom.

Han hotas av fängelse, bland annat för misshandel och olaga vapeninnehav. Hans fru, Kim Mathers, har försökt ta livet av sig. Och parets äktenskap är ständigt på väg att spricka.

Sådant känns.

Även för en kille som Eminem.

- Det här är nästan på väg att bli mer en mardröm än en dröm. Jag saknar att kunna gå till parken och spela basket. Jag var aldrig någon person som drömde om stora bilar. Allt jag ville var att skapa en karriär inom hiphop, säger Eminem.

Tiden då Dr Dre kallade honom en småtjock banan känns redan väldigt, väldigt avlägsen.

Fakta/Eminem

Rockbjörnar

Det stormar kring Eminem

Tobias Lindner