TV 3 lurade sina tittare på pengar

Tittarna uppmanades ringa dyra samtal - till nerlagd tävling

NÖJE

TV 3 uppmanar i programmet ”Valvet” tittarna att ringa dyra telefonsamtal för att vinna en tävling.

Trots att programmet är en repris från förra våren och tävlingen sedan länge avslutad.

- Det var ju jättedumt. Ett beklagligt misstag, säger programledaren Harald Treutiger.

lockade med vinst på 20 000 kronor Programledaren Harald Treutiger medger att det har skett ett misstag när underhållningsprogrammet "Valvet" sändes i repris. Tv-tittarna uppmanades att ringa dyra samtal till en tävling som sedan länge upphört.

I ”Valvet”, som TV 3 nu visar på lördags- och söndagsmornar, tävlar tre deltagare om en summa pengar, de ställs inför olika uppgifter som de ska lösa. En av uppgifterna är bokstavsleken, som går ut på att man ska bilda ett ord av ett antal bokstäver som visas huller om buller.

Det är här tittarna kommer in. De erbjuds också att lista ut vilket ord det handlar om och får ringa in på ett 071-nummer och berätta svaret. Vinsten är 20 000 kronor.

”Mina barn ringde och blev uppmanade”

- Mina barn satt och ringde in och blev uppmanade att lämna namn och telefonnummer och så. Det var ingen som sa att tävlingen inte pågick, säger en tittare som Aftonbladet pratat med.

När programmet nu går i repris finns inga vinster att betala ut.

- Såvitt jag vet så har det här skett i helgen och det är vi mycket ledsna över, säger TV 3:s programchef Staffan Erfors.

Normalt visar man en textrad i rutan där man talar om att programmet går i repris och att tävlingen inte är aktuell längre.

Detta hade man i helgen missat att göra och enligt Staffan Erfors är det helt enkelt ett tekniskt missöde.

”Pinsamt när sådant här händer”

- Det känns pinsamt, det känns inte alls bra när något sådant här händer, säger han.

- Vi gör allt för att rätta till det här och se till att det inte upprepas.

TV 3 är i kontakt med Telia för att se om det går att leta upp vilka som ringt numret och alltså betalat dyrt för att vara med i tävlingen som inte finns och om det går att stryka samtalen från deras telefonräkningar.

Lisa Pehrsdotter