”Jag ville göra Star Wars”

Stellan Skarsgård om att bli snuvad på roller - och att bli förväxlad med Liam Neeson

1 av 3 | Foto: ROGER LUNDSTEN
Snabbvisit Stellan Skarsgård gästar Göteborg där två av hans nya filmer visas under festivalen. Sedan bär det av till Kambodja och inspelning av ytterligare en Hollywoodfilm.
NÖJE

GÖTEBORG

Stellan Skarsgård är stor nu i Hollywood.

Men - inte stor nog.

- Liam Neeson har norpat tre roller framför näsan på mig, bland annat ”Schindler's list” och senaste "Star wars"-filmen.

Likt en utländsk filmstjärna gästar han som hastigast Göteborgs filmfestival för att prata om sina två filmer ”Aberdeen” och ”Signs and wonders”.

När ”Aberdeen” snart har riktig Sverigepremiär, är han i Kambodja för inspelningen av nästa Hollywood-film.

Sedan det internationella genombrottet med ”Breaking the waves” 1996 har han gjort femton filmer. Alla utom en utomlands.

Bättre betalt utomlands

- Får jag ett bra svenskt manus så får jag väl jämföra det med de utländska erbjudanden jag har. Men det är klart... visst spelar det viss roll att det är bättre betalt utomlands även när det gäller smala så kallade art movies.

- Sedan är det ju så att en film som man kanske mest gör för att det är bra betalt, som actionfilmen ”Deep blue sea”, också kan vara väldigt roligt att göra. Det blir lite som att leka med pojkarna.

Vilka utländska skådespelare tror du att du främst konkurrerar med?

- Det verkar vara Liam Neeson. Han har norpat tre roller framför näsan på mig, bland annat ”Schindler's list” och senaste ”Star wars”-filmen. Den hade jag velat göra för att få känna mig lite mallig för ungarna.

Känner folk igen dig på gatorna utomlands?

- I Sverige får man mest blickar, utomlands är vanligare att de kommer fram och säger något. En gång i New York kom en skitsnygg tjej fram och sa ”I love your movies”. Jag pumpade upp mig och kände mig stolt, tills jag förstod att hon trodde hon pratade med - Liam Neeson...

På ett sätt tror Stellan att han skiljer sig från många amerikanska Hollywood-kollegor.

Full i en hel film

- Det är mer strid på kniven för dem. Det finns ingen teater att gå tillbaka till. De har ofta en uttänkt plan för sina karriärer. Så fungerar inte jag. Jag har inte en aning om vad jag vill göra om ett år.

Favoriter bland de senaste årens utländska filmer?

- ”Breaking the waves”, förstås. Den experimentella filmen ”Timecode”. Och de två filmerna som visas här i Göteborg. ”Aberdeen” var en intressant utmaning, att spela full genom en hel film på ett intressant sätt. Och jag vet att många avskyr ”Signs and wonders”, men hellre det än likgiltighet.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM