Forza Bronett - vilken cirkus

Bröderna bakom Cirkus Scott fick drömkontrakt med italiensk tv

NÖJE

Forza i fratelli Bronett!

Nu drar Sveriges cirkuskungar till Italien.

Den statliga televisionen har bett Henry och Robert Bronett att producera 18 föreställningar under tre år.

Foto: BJÖRN LINDGREN
FÅR JÄTTEPUBLIK Cirkusbröderna Robert och Henry har fått ett treårskontrakt med italienska tv-jätten Rai III.

De första cirkusprogrammen spelas in i slutet av februari i Rom för att visas speciellt i den italienska tv-kanalen Rai III.

- Det är underbart, det här kan inte jämföras med någonting jag har gjort tidigare. Det är en av Europas största tv-kanaler, säger Henry Bronett.

Brödernas uppsättning Cirkusprinsessan har flera år i rad slagit tittarrekord för underhållning i italiensk tv. Det har gjort att bröderna har gott förtroende.

Nu ska de göra sex produktioner under tre år.

- Det är väldigt mycket. Både brorsan och jag tycker att det är jäkligt kul. Men det gäller nu att vi visar att vi håller måttet, italienarna har en stark cirkuskultur och höga krav. Här får vi verkligen lägga in all vår erfarenhet och fantasi, säger Henry Bronett.

Extra glad är han över att han och brodern Robert Bronett har fått uppdraget på sina egna meriter.

Tackade nej till pappas kontakter

- Pappa gjorde väldigt mycket produktioner utom landet. När han gick bort beslöt vi oss för att ta hand om Cirkus Scott och bygga upp en ny cirkus som hette Cirkusprinsessan. Men alla andra saker som pappa hade gjort i utlandet tackade vi snabbt nej till. Vi ville fixa det på egen hand. Om vi hade gjort utlandsproduktioner i skuggan på vår föregångare hade det blivit väldigt pinsamt.

Räkna med lejon och tigrar

Vad som speciellt lockar italienarna är brödernas sätt att göra nyskapande cirkus. Tv-kanalen har också vissa andra önskemål, till exempel att italienska cirkusstjärnor ska vara med i showen - och vilda djur.

- I Italien är det tillåtet med tigrar och lejon, sådant som man inte får ha i Sverige. Det är naturligtvis något som ingår i en italiensk föreställning. Men det blir framför allt människor som gör konster.

Vad har du själv för favoritinslag i en show?

- För mig är det viktiga att hela föreställningen är en helhet som bjuder på glädje, humor och spänning så att du som publik kan gå därifrån med ett leende på läpparna.

Lisa Abrahamsson