Nina Perssons nej till Cardigans

”Nu är min solokarriär viktigare än bandet”

NÖJE

Cardigans? Nä.

Nu är det Nina som gäller för Nina.

- Just nu är min solokarriär viktigare än bandet, säger hon.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
ny platta Nina Persson gör sin egen musik och säger att hon är mätt på kommersiella framgångar. - Dit behöver jag inte längre sträva.

Nina Persson är Sveriges bäst klädda kvinna. Det säger modemagasinet Elle, som har tilldelat henne utmärkelsen. Hon är också landets bästa sångerska. Det säger världens skivköpare. En hel planet har nynnat till "Lovefool", "My favourite game", "Erase/Rewind""

Lär dröja innan de får nåt nytt att nynna till. Av Cardigans.

Däremot har de snart en soloplatta av Nina Persson att försjunka i.

En första version av den var klar redan för ett par år sen. Men då ville skivbolaget inte att Ninas soloprojekt skulle konkurrera med Cardigans.

- Nu har jag spelat in allt igen och en del nytt material har kommit till. Min kille, Nathan Larson, spelar bas och Niklas Frisk ( Sweet Chariots) spelar lite gitarr och har skrivit en del av låtarna ihop med mig.

Vill dra ut på turné

Det blir country à la Nina.

- Jag har lyssnat mycket på Loretta Lynn och den sortens donnor, säger hon.

Exakt releasedatum är inte bestämt. Men nån gång under det här året kommer den. Trots att det är ett soloprojekt ges det ut under namnet Camp. Blir mottagandet gott följer Nina upp med en turné.

Låter som om nästa platta med Cardigans tidigast kan släppas 2003.

- Ja, de andra får lyssna på min platta så länge, hahaha.

- Jag vet inte när bandet gör nåt ihop igen. Frågan är inte om vi ska göra nåt igen, utan när det i så fall ska ske.

"Om två år kanske jag gifter mig"

Cardigans senaste studioplatta "Gran turismo" har dryga två år på nacken. Ytterligare några års väntan till nästa album låter inte som det kommersiellt sett klokaste beslutet. Det håller Nina med om, men hon bryr sig inte.

- Jag vill bara vara musiker och all musik jag vill skriva ryms inte inom Cardigans. Jag vill ha en lång och kreativ karriär och inte hänga upp mitt liv på att det ska bli kommersiellt stort.

Förutom soloplattan är Nina Persson aktuell med filmmusiken till Todd Solondz ("Welcome to the dollhouse", "Happiness") nya film som har premiär senare i år. Hon gör den i samarbete med pojkvännen Nathan Larsson.

Han och Nina har varit ett par i två och ett halv år. De bor i New York.

- Klart jag funderar på att skaffa barn. Men det får gå några år till " Om två år går mitt visum ut och då kanske jag gifter mig för att få permanent uppehållstillstånd.

Tore S Börjesson