Vilket kaos, SVT

130 tävlande i nya frågesporten skickades hem utan att få delta

NÖJE

De kom för att vinna - i stället ombads de att försvinna.

Teknikstrul och dålig planering stoppade drygt 130 tävlande från att kämpa om miljonerna i "Vinna eller försvinna".

- Oseriöst och fullständigt oansvarigt av SVT, säger flera av de drabbade.

Foto: JOAKIM STRÖM/SVT
De FICK VARA MED Sex deltagare fick tävla om att få vara med i det första laget: Måns Månsson, Ivar Karlsson, Eva Pedersen, Sanna Norell, Pelle Mårtensson och Johan Engelbert. Bakom kulisserna väntade över hundra förhoppningsfulla på sin tur att vara med. Men den kom aldrig. Tekniska problem och dålig planering gjorde att de skickades hem i stället.

30 000 personer anmälde sig.

Drygt 300 av dem plockades ut till inspelningarna som startade i slutet av januari.

I det introduktionsbrev som gick ut till samtliga deltagare skriver produktionsbolaget Pearson: "Du har blivit utvald att få deltaga i det nya tävlingsprogrammet "Vinna eller försvinna". När du läst detta och bestämt dig för att vara med, ring oss med en gång."

- Man fick verkligen intrycket av att man var speciellt utvald och att man skulle vara med, säger flera deltagare.

Tidsschemat sprack

Men tv-inspelningen blev en grym besvikelse för cirka 130 av dem som kvalificerat sig. Flera hade tagit ledigt från sina jobb för att vara med. Men efter åtskilliga timmars väntan fick de beskedet att de inte skulle få delta. Tidsschemat hade spruckit.

En av orsakerna var att flera tävlande lag klarat sig bättre än väntat. Det andra skälet var inte lika uttalat.

- Det var väldigt många konstiga avbrott i inspelningen. Datorer slutade fungera, publiken applåderade på fel ställen. Det kändes inte direkt professionellt, säger en av de drabbade.

Gunilla Nilars, projektledare för "Vinna eller försvinna" på SVT, bekräftar att det var tekniska problem under inspelningen.

- Ja, det är beklagligt. Men det är ett nytt program där vi är i händerna på datorer. Efter hand blev det bättre, säger hon.

Som plåster på såren erbjöds flera av de ratade att vara med i en uppsamlingsomgång. Men för majoriteten av dem väntade ytterligare en besvikelse. För andra gången fick de vänta i timtal - på ingenting.

- Tv körde inte med öppna kort. Det kändes som om vi var varor, att vi förväntades ställa upp på allt. De använde några och när de var nöjda slängde de ut skiten som blev över, säger en av de drabbade.

Efter den sista inspelningen utbröt ett bråk mellan upprörda deltagare och produktionsbolag. Tv-folket erbjöd då en kompensation på 500 kronor.

- Det kändes som en förolämpning. Det kändes som man ville ge dem ännu mer bara för att de skulle hålla käften, säger en drabbad.

Ingen förtur till nästa omgång

Gunilla Nilars beklagar att många blivit sårade.

- Vi måste kalla in för många deltagare eftersom vi inte kan riskera att helt plötsligt stå utan tävlande. Det ingick i informationen till deltagarna.

- Men inför en eventuell ny omgång ska vi se om vi kan hitta ett enklare system, säger hon.

Under inspelningen cirkulerade uppgifter om att de ratade deltagarna skulle få förtur till en nästa programomgång.

Men även här väntar ett bakslag för de drabbade.

- Så blir det inte, säger Gunilla Nilars.

Dan Panas