En kväll i det gamla landet

Jens Peterson tycker till om Guldbaggegalan

NÖJE

För långt och segt.

Filmgalan drog över en halvtimme. Och fast filmåret 2000 kändes vitalt och kul blev galan en långsam parad av veteraner. En kväll i det gamla landet.

Inget ont om Roy Andersson eller "Sånger från andra våningen". Den är väl värd att vinna Guldbaggar. En originell och omtumlande film.

Men den måste väl inte vinna allt.

Manus-baggen hade jag gett till Lukas Moodysson. Hade Roy Andersson ett manus för sin film när han började göra den?

Lukas Moodyssons "Tillsammans" var också en av förra årets bästa filmer. Den fick ingenting. "Jalla! Jalla!" ingenting. En Guldbagge åt Said Oveissi för "Vingar av glas" var det enda som gav en fläkt av ett film-Sverige där pristagarna inte heter Andersson eller Bergman.

Lena Endre och Kjell Bergqvist är absolut värda sina baggar. De stod för två av filmårets minnesvärda prestationer.

Och det är naturligtvis inget fel på dem som prisades. Men det nya saknades. De som inte väntat 25 år på en bagge.

För långa tal och sega sångnummer drog ner tempot. Det började bra med Daniel Lemma och "If I used to love you" ur "Jalla! Jalla!", men sedan kom ett trött potpurri av gamla filmlåtar. Där någon dessutom tyckte det var en lyckad idé att gå från Roy & Rogers "Det ska va gôtt att leva" till döende mods i "Ett anständigt liv". Det var det inte.

Hedersbaggen till Annalisa Ericson var fin. En hyllning till Nils Poppe var på sin plats. Men måste man också ha med sångnummer där Thor Modéen sjunger i en gammal pilsnerfilm?

Mark Levengood var en bra programledare och gjorde vad han kunde för att hålla farten och humorn igång. Han var bäst på galan. Björn Kjellman var roligast presentatör med sin imitation av Åse Kleveland, och en inspirerande tolkning av hennes eurovisionsschlagerlåt från 1960-talet.

Kjell Bergqvist tackade sig själv och var underhållande en stund, men slutade aldrig prata.

Lena Philipsson stod väl för det ungdomliga inslaget med 25 år gamla låten "Moviestar".

Nej, att svensk film modell 2000 är snabb och full av temperament märktes inte. Att direktsändningen blev en halvtimme sen förstärkte bara intrycket av att filmgalan missat någon sorts tåg.

...och här är alla vinnarna

Jens Peterson