Helt nya låtar i härlig samling

NÖJE

Nya låtar med Grönwalls, Casanovas och Kellys.

Och Kikki Danielsson.

Färska dansbandssamlingen "Aktuell Musik 17" (Mariann) är som vanligt en utmärkt mix av de senaste hitsen och helt nya låtar.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Kikki Danielsson.

"Aktuell Musik"-serien har sitt egenvärde just i att den utgör en plattform för outgivet material. På senaste volymen är andelen påfallande hög, elva av de 20 låtarna är tidigare outgivna. Här finns sånger med Matz Bladhs, Date, Mats Cedermarker, Bhonus och Scotts.

Kikki Danielssons kommande singel "En ros i solsken" är ett stort nummer, och hennes inspelning av Schytts några år gamla slagdänga håller god klass.

Men jag finner helt andra favoriter, även om ingen är lika glädjesprudlande som Joyrides "Hey hey honey" på förra samlingen:

Towe Widerbergs borde vara mogna för ett nytt album snart, "Ett hjärta av guld" med sin Paul Anka-doftande versmelodi är ännu ett starkt nummer. Grönwalls gör en egen version av Hjältarnas toppballad "Jag ger dig min dag", skriven av högaktuelle Henrik Sethson. Casanovas "Om natten" är snabbfotad dansbandspop med ett oemotståndligt driv och Mona Gustafson har skrivit Ann-Cathrine Wiklanders melodistarka återkomst på skiva, halvtempoballaden "Kan du glömma". Och Git Persson sjunger lysande i Kellys nya låt, Lasse Holms och Gert Lengstrands storslagna schlager "När ditt hjärta slår för någon".

På det hela taget en mycket hörvärd samling sånger.

Friends, Barbados, Sound Express, Schytts, Nick Borgens, Joyride och Arvingarna släpper en gemensam singel, berättade Aftonbladet i lördags. Redan låtens titel blinkar varningsrött: "Känn på vårt gäng".

- Men det är ingen klämkäck låt. Det är seriöst, på riktigt, förklarar Per Lundin i Sound Express och dämpar mina värsta farhågor.

"Känn på vårt gäng" beskrivs som en "popdanslåt i lyxförpackning" och är skriven av välmeriterade Thomas Thörnholm och textförfattaren Karri Zanderlèhn. Den 14 februari går medlemmarna i de sju orkestrarna in i studion.

Thor Freddys från Malmö kämpade vidare under förra året. De senaste åren har bandet haft vissa framgångar med sina singelsläpp.

Den senaste heter "En sång om kärleken" (Frituna), en riktig Thorleifspastisch skriven av Rose-Marie Stråhle.

Betydligt mer hörvärd är baksidan, Bosse Nilsson-balladen "Mitt sätt att älska dej". Kunde blivit en riktig popbakelse med lite modernare produktion.

Michael Nystås ([email protected])