Nya fräscha vax från gamla dar

NÖJE

Låt se ... i dag är onsdagen den sjunde februari 2001.

Och jag tänker sätta betyg på 40 och 50 år gamla album.

Fräscht.

Chet.

Jo, jag menar verkligen det.

För när skivbolagen remastrar de gamla geniernas inspelningar från 1940-, 1950- och 1960-tal, och spottar ut nyutgåvor känns det - tja, ganska ofta i alla fall - angeläget.

Vi är rätt långt borta från rockens och popens spekulativa samlings-albums-hysteri, där fansen gång på gång luras att köpa låtar de har på flera andra album bara för att det finns ett enda nytt spår.

Och - att de gamla jazzplattorna låter bättre än någonsin gör ju saken inte sämre. Därför tänkte jag tipsa om tre vax från förr som aldrig varit bättre än just nu:

Chet Baker Quartets livealbum "Out of nowhere volym 2" från 1954.

De fem första spåren är inspelade den 21 juli i Santa Cruz, under sommarturnén som avslutades med det legendariska giget i Fresno då Chet Baker (1929-1988) råkade bli inbokad på ett country-hak och en bitter cowboy i publiken blev så sur att han började skjuta vilt med sin picka.

De fyra sista låtarna är inspelade i Los Angeles den 10 augusti. Chet Baker, som vid den här tiden hade hunnit ge ut fem album och röstats fram som årets trumpetare och jazzsångare, tutar på riktigt bra.

"Out of nowhere" är en höjdare för dig som vill höra trumpetaren Chet Baker när han var som mest inspirerad.

Sidney Bechet(1897-1959) fick sitt stora genombrott ganska sent, 1949, trots att han var sideman åt Louis Armstrong vid några jazzmässigt historiska tillfällen några år tidigare.

"The fabulous Sidney Bechet" innehåller inspelningar mellan 1951 och 1953 och visar att Sidney var en av de absolut största när det gäller träsk-jazz, alltså musik med rötter från New Orleans. Klä upp dig, häll upp en whisky, luta dig tillbaka i fåtöljen och lyssna!

Låt dig inte luras av det fantastiskt fula omslaget till Peggy Lee"s "Sugar "n"spice". 1962 var hennes bästa år på Capitol Records och här hittar du bland annat låten många räknar som Peggys signaturmelodi, "See see rider".

Det här är en utmärkt förstaplatta för dig som vill upptäcka en av jazzens sexigaste sångerskor någonsin.

Ett av vårens mest spännande skivsläpp: duon Nils Landgren och Esbjörn Svensson. Den ligger i min cd-freestyle, men släpps inte förrän i slutet av månaden.

Vänta och se...

Tobias Fröberg ([email protected])