von Otter om Costello: Han är fantastisk

Sopranen byter opera mot pop

NÖJE

Operadrottningen möter popkungen.

Nu släpper Anne Sofie von Otter en skiva med Elvis Costello.

Foto: UNIVERSAL MUSIC
UDDA DUO Elvis Costellos och Anne Sofie von Otters album "For the stars" släpps i april. "Jag var rädd att de andra skulle tycka att jag var tråkig", säger Von Otter.

Sveriges internationella operastjärna byter genre. I början av april släpps albumet "For the stars" med Elvis Costello som producent.

Kan inte improvisera

- Det är helt annorlunda jämfört med vad jag har gjort tidigare. Jag kan till exempel inte improvisera, jag är lärd att sjunga det som står till punkt och pricka. Elvis sa hela tiden att jag inte skulle försöka klä mig i några slags popsångerskakläder. Han valde att arbeta med mig för att jag sjunger på mitt sätt, säger Anne Sofie von Otter.

De två träffades i början av 1990-talet när Elvis Costello och hans fru började gå på klassiska konserter.

- Vi är båda förtjusta i nya utmaningar, och när jag frågade om han ville vara producent för den här skivan var han direkt med på det.

Under inspelningen tyckte hon att det var läskigt att träffa de andra musikerna.

- Elvis är en erfaren person, men jag var rädd att de andra skulle tycka att jag var astråkig. Så var det inte, de tycker att det var jättekul.

På albumet tolkar hon förutom Elvis Costello bland annat Ron Sexsmith, Tom Waits och Beatles.

Fick hålla sig i skinnet

En riktig kulturkrock?

- Nej. Den största skillnaden var att man måste hålla sig skinnet för att inte låta som en skolad sångerska. Det var jätteviktig att sångerna låg ganska lågt, går de upp för högt slår automatpiloten till.

Hur var det att jobba ihop med Elvis Costello?

- Han var fantastisk och hjälpte mig till ett bra självförtroende. Han sa hela tiden "it sounds amazing". Det gav mig mod att sjunga med hjärtat.

Fakta/Anne Sofie von Otter

Lisa Abrahamsson