”Vi är kicktorskar”

Rockmonster vill fortsätta förnya sig

NÖJE
Foto: RIKARD LAVING
Här är två killar som spelar i ett band. Bandet heter Rockmonster och har precis släppt sin andra skiva. Killarna heter Martin Thomasson och Johan Skugge .

Rockmonster är tillbaka.

Denna gång med en något dyrare rock än på debuten.

- Vi är vad Thorsten Flinck brukar kalla för "kicktorskar", säger sångaren och gitarristen Martin Thomasson. Rockmonsters självbetitlade debut kom från ingenstans.

Plattan var ett egenproducerat hemmabygge. Snabbt inspelad i en enkel demostudio, tryck och pressning av skivan finasierade de själva, trots att etiketten Rabid Records stod på konvolutet, och när alltihop var klart satt trojkan och slickade igen kuvert för att få den recenserad.

"Rockmonster" blev en av förra årets mest hyllade skivor. Prisad för dess kompromisslösa attityd och råa energi.

Gruppens ambition var att följa upp den med ytterligare två album under samma år.

Utan backning av ett större skivbolag, så fort albumen var klara skulle de ut.

Så blev det inte riktigt.

Det kom att dröja

ett år innan uppföljaren "Interrupter" var signerad, packad och klar.

Och den ges nu ut på Majesty, en ny underetikett till EMI.

- Saken är den att vi vi ville göra dyrare grejer i studion än på första skivan. Hade vi försökt stå för allt själva hade det inte gått ihop. Vill man utveckla sin musik och samtidigt nå ut med den måste man vara realistisk, säger Johan Skugge.

- "Interrupter" låter dessutom mer som jag tycker att Rockmonster bör göra, den ligger närmare vår musikaliska vision. Jag hatar upprepningar, då försvinner hela poängen. Man måste få nya kickar hela tiden. Teaterregissören Thorsten Flinck brukar prata om "kicktorskar", det är nog en bra beskrivning av hur vi fungerar, säger Martin Thomasson.

Men ni lär knappast kunna släppa plattor när ni vill längre"

- Nej, man blir besviken när man måste kompromissa, men å andra sidan har vi kreativt sett fria händer, annars hade vi aldrig signat upp oss, säger Johan Skugge.

"Interrupter" följer samma grovhuggna bluesspår som debuten. Rockmonster fångar fortfarande den monotont hotfulla känslan och sotiga atmosfären som Hasil Adkins, Robert Johnson, Stooges, Velvet Underground och framförallt Suicide förmedlar.

Det vill säga rockkultur med stil, fjärran från den kommersiella hybrid som det stora landet i väst numera envist prånglar ut.

- Titta på Limp Bizkit och den typ av musikkultur som de underblåser. Det är rockmusik när den är som allra sämst. Jag blir provocerad av hur jävla dåligt det är, säger Martin Thomasson.

Markus Larsson