Livet på en bräda

Puls expertpanel: Ingemar Backman, Lisa Miskovsky, Pelle Jansson, Anna Hellman och David Hedman.
NÖJE

Snön ligger vit över backarna. Då är det klart att man måste åka snowboard.

I Puls stora brädspecial tipsar Erika Hallhagen och Åsa Lempert om bästa åkarna, bästa backarna, bästa brädorna, bästa filmerna och bästa kläderna.

Och så berättar de förstås hur man gör de bästa tricken.

Aha, du åker haschplanka? Då knarkar du också, och dricker gratis sprit på tävlingar. Du lyssnar på Offspring, har en freakad frisyr och gillar tjejer med pumpade bröst.

Det är lätt att ha fördomar mot snowboardåkare.

Och det blir inte svårare av att proffsåkare som Ingemar Backman har sagt saker som:

- Vi snowboardåkare festar så mycket vi vill, det är ingen som bestämmer över oss på den biten. Våra sponsorer bryr sig om att vi ska åka snowboard, resten struntar de i.

Fördomarna minskar inte heller när omslaget till första numret av tidningen "We" visar ett par bröst iklädda en tajt We-tröja.

Det är då man måste komma ihåg det där berömda, att inte dra alla över en kam.

- Det är otroligt trist och fantasilöst att snowboardtidningar ofta fokuserar på porriga tjejer. Jag och en massa killar och tjejer med mig, vill se trick i stället för bröst, säger snowboardåkaren Lisa Miskovsky, 25.

Samma sak är det med droger.

- Snowboardåkning är en otroligt naturnära grej och droger tar ju bort den känslan. Då blir det bara artificiellt i stället för verkligt, säger hon.

Lisa åker snowboard så ofta hon kan, och surfar och åker skateboard när det inte finns någon snö. Hon kallar sig själv för "snowboardfanatiker".

Anna Hellman, 22, tillhör svenska snowboardlandslaget och tränar på snö runt 300 dagar per år. Hon tycker att fördomarna mot snowboardåkare har minskat.

- Det har blivit mycket bättre, och en av anledningarna tror jag är att landslaget har blivit mer seriöst etablerat.

- Vi hade lite otur i förra OS då en kanadensare åkte fast för ha knarkat. Då fokuserade alla på det i stället för på sporten, säger hon.

- Och när sådana saker får för mycket uppmärksamhet är det klart att folk tror att snowboardåkare är drogliberala, säger Lisa Miskovsky.

Erika Hallhagen