"Som jag har levt borde jag ha varit död"

John Frusciante i Red Hot Chili Peppers knäcktes av heroinet

NÖJE

Det är millimetrar mellan de här bokstäverna.

Så nära döden har Red Hot Chili Peppers gitarrist John Frusciante varit.

- Jag har överdoserat flera gånger. Förts till sjukhus. Röster i mitt huvud sa att jag skulle dö på min 28:e födelsedag"

Foto: MARIA ÖSTLIN
STADIGT GREPP OM BJÖRNEN Red Hot Chili Peppers fick en Rockbjörn för bästa utländska grupp år 2000. Aftonbladets reporter har träffat gruppens gitarrist John Frusciante och överlämnat björnen.

John Frusciantes uppgång och fall och uppgång igen är klassisk rock "n" roll-saga.

1991 var han en avgörande orsak till att Red Hot Chili Peppers tog steget från Los Angeles alternativa scen till att bli ett av världens största band med det klassiska albumet "Blood sugar sex magik" och singeln "Under the bridge".

Han hyllades som förnyare och virtuos. Han var funkig som Bootsy Collins, punkig som Johnny Thunders och ekvilibristisk som Jimi Hendrix.

Men redan 1992, efter bara ett års turnerande, lämnade John Frusciante bandet.

- Jag gillade inte mitt gitarrspel längre. Jag gillade inte vad vi gjorde på scen. Och vi trivdes inte med varandra. Mellan 21 och 22 års ålder gick jag från mitt livs högsta kreativa punkt till en punkt där all kreativitet var förskingrad.

Ville inte leva vidare

Han ställde gitarren åt sidan och tog upp heroinsprutan. Det gick på ett ögonblick.

- Jag beslöt mig bara en dag för att bli heroinist. Jag känner ett 20-tal tunga missbrukare, men ingen av dem bestämde sig för att bli en junkie, det gjorde jag.

Han gjorde det för att han i nyktert tillstånd saknade viljan att leva vidare.

- Jag hade insett vissa saker. Saker som gjorde allt som var vackert fult. När jag var hög glömde jag bort de sakerna. Jag ville hålla världen borta, försvinna från den mänskliga rasen, utforska livet från en punkt där jag inte behövde göra nånting över huvud taget.

22 år. Rockstjärna. Dollarmiljonär. Och totalt vilsen.

John Frusciante låste in sig i sitt hem i Hollywood Hills och sköt i sig heroin.

I dag bär han löständer. Hans armar är täckta av ärriga bulnader från alla nålstick och infektioner.

I början gillade han att vara hög. När han bytte åsikt var det för sent.

- Jag var förvirrad och heroinet hjälpte mig att hitta mig själv igen. Efter ett och ett halvt år hade det gett mig allt det kunde ge mig. Men då var jag fast. Jag var i så dålig kondition att jag varken kunde göra promotion för mina soloplattor eller turnera.

Dog av en heroinöverdos

John Frusciante ersatte Hillel Slovak i Red Hot Chili Peppers. Hillel hade dött av en heroinöverdos 1988.

I december 1997 trodde John Frusciantes att det var hans tur att checka ut för gott.

- Jag hade överdoserat många gånger tidigare, på kokain, på piller, men den här gången kände jag verkligen dödens närvaro. Du vet, jag tror på andar, på rösterna i mitt huvud, de har talat till mig sen jag var fyra år, de har alltid haft rätt, de vet vad som händer i framtiden. De sa: "Du ska dö den 5 mars 1998, på din 28:e födelsedag".

La in sig på sjukhus

- Jag tvivlade inte, herregud, som jag hade levt borde jag redan ha varit död. Men rösterna i mitt huvud sa också: "John Frusciante har ännu inte gjort sin bästa musik". Jag låg på ett hotellrum i en vecka och tänkte över saken. Sen la jag in mig på sjukhus, la av med drogerna, och började ett nytt liv.

Red Hot Chili Peppers sångare Anthony Kiedis hälsade på på sjukhuset.

Basisten Flea och John hade hållit kontakten genom alla år och deras vänskap växte sig än starkare nu.

John Frusciantes fick erbjudande om att bli medlem i bandet igen.

- Vi mådde bra ihop igen, att göra musik tillsammans under resten av våra liv kändes som det enda rätta beslutet, säger han.

Albumet "Californication" blev resultatet. Det är det bästa Red Hot Chili Peppers gjort. Det bevisas inte minst av att albumet var det sjunde mest sålda i Sverige år 2000.

Trots att det släpptes sommaren 1999.

På samma sätt har det två år i rad gett gruppen Rockbjörnar. 1999 blev det två stycken, dels för bästa album, dels för bästa utländska grupp. Den sistnämnda titeln behöll bandet när Rockbjörnen 2000 nyligen avgjordes.

- Jag vill tacka alla som röstade. Det är för deras skull vi håller på.

- Vi är fyra individer som har upplevt mycket smärta och problem, men tillsammans kan vi kanalisera våra känslor och erfarenheter i musik, säger John.

Han kan också på egen hand.

I dagarna släpps soloalbumet "To record only water for ten days" och han har redan två soloalbum till planerade och klara i huvudet.

"Jag ångrar ingenting"

I mars börjar Red Hot Chili Peppers repetera och skriva låtar till sitt kommande album, som släpps nästa vår.

John Frusciante lovar att det kommer att låta både annorlunda och bättre än aldrig förr. Han är på fötter igen.

- Jag ångrar ingenting. Varför skulle jag göra det? Jag är den lyckligaste personen jag känner. Jag är exakt där jag vill vara, gör exakt det jag vill göra, jag älskar livet. Jag har de tre senaste åren skrivit låtar som aldrig förr. Och jag kommer aldrig att ta droger igen.

Fakta/John Frusciante