Robinson fortsätter

Anders Lundin blir kvar som programledare

NÖJE

Nedläggningshotade Expedition: Robinson fick klartecken sent på torsdagskvällen. SVT och Strix beslutade efter långdragna förhandlingar att det populära programmet ska få en femte säsong.

Nu söker SVT deltagare till programmet. Och det är bråttom.

Bara några veckor före säsongsfinalen av Expedition: Robinson 2000 kom beskedet från SVT: Robinson är för dyrt. Troligtvis måste vi lägga ned programmet.

Orsaken var att SVT måste spara pengar, närmare bestämt 100 miljoner kronor. Dessutom ska 329 personer sägas upp. Eftersom Expedition: Robinson är en av de dyraste produktionerna som SVT har så hamnade programmet i farozonen.

Det är inte känt hur mycket exakt som programmet kostar. Men det finns uppgifter om att det kostar mellan 35 och 45 miljoner kronor.

- Det här programmet är dyrt, det är inget att snacka om. Men jag hoppas att vi kan göra Robinson en säsong till, och jag ska kämpa för det. Men makten över pengarna ligger inte hos mig, sa Svante Stockselius, chef för SVT Fiktion, i december till Aftonbladet.

Hans ansträngningar verkar ha givit resultat. Och i dag jublar han.

- Det är spännande och kul och en stor utmaning att göra en femte omgång, säger Svante Stockselius.

Anders Lundin fortsätter

Varför förhandlingarna har dragit ut på tiden, vill han dock inte gå in på närmare, utom att det har att göra med rättighetsfrågor.

Produktionsbolaget Strix har aldrig känt någon osäkerhet inför en ny omgång av Expedition: Robinson.

- Det känns jättekul att det blir en ny omgång. Efter förra årets pubiksiffror har det känts ganska tryggt. Vi har egentligen aldrig varit särskilt oroliga, säger Strix vd Anna Bråkenhielm.

Det spekulerades i att ni kanske skulle vända er till ett annat tv-bolag om inte SVT ville ha programmet en säsong till?

- Vi har aldrig funderat över något annat tv-bolag, eftersom vi varit säkra på att Expedition: Robinson skulle få fortsätta, säger hon.

Nu sätter arbetet med att söka deltagare till äventyret igång. Och innehållet i den femte Expedition: Robinson ska även i år innehålla en del nyheter och överraskningar.

För tredje året i rad kommer Anders Lundin att vara programledare för Expedition: Robinson.

- Vi är väldigt glada över att han ville ställa upp ett år till, säger Svante Stockselius.

Buba Badjile blev Robinson-Buba med hela svenska folket. Beskedet om att Exedition: Robinson fortsätter tas emot i bilen mot ett veterinärsuppdrag.

- Om svenska folket vill ha Robinson, så tycker jag också att de ska få det. Men jag hoppas att det till den nya omgången blir mer rättvist. Att den som verkligen har Robinson-kvalitet vinner, säger han.

Buba hoppas reglerna ändras

Själv tycker han att programmet har ett stort underhållningsvärde, inte minst med tanke på att människor kan identifiera sig med deltagarna på ön.

- Men de som söker som deltagare måste vara medvetna om att det inte är som att vara på en paradisö och att allt bara är skönt och bra. Det krävs en enorm fysisk och mental styrka, som jag tror att man måste förbereda sig på, säger han.

Trots att Buba själv inte gick till final, och att han blev utsatt för intriger och baktaleri på ön, ångrar han inte att han var med.

- Jag har inte ångrat en minut av det. Det har givit mig väldigt mycket, säger Buba Badjile.

Fakta Expedition: Robinson 2001

Så här gör du för att ansöka till Expedition: Robinson 2001

Cecilie Frödén