Siwert till attack mot SVT:s beslut

”Så här kan man inte göra med skattebetalarnas pengar”

NÖJE

Tv-profilen och debattören Siewert Öholm tycker inte att SVT har fattat ett bra beslut, när de bestämt sig för att göra en ny omgång av Expedition: Robinson.

- Än en gång har SVT fattat ett dåligt beslut. Det tyder på att de har dåliga chefer som inte har förstått sitt uppdrag och som inte vet vad publiken vill ha, säger Siewert Öholm till Aftonbladets nättidning.

Foto: Thomas Johansson
Siwert Öholm

Fyra miljoner tittare kan inte ha fel. Så många var det som tittade på Expedition: Robinson i finalomgången.

Tv-profilen och debattören Siewert Öholm har en lite annan syn på saken.

- Om fyra miljoner flugor sitter på en koskit innebär det inte nödvändigtvis att koskit är bra, sa Siewert Öholm till Aftonbladets nättidning i början av året.

Nu när SVT ändå har bestämt sig för att betala produktionsbolaget Strix för att göra en ny omgång av Expedition: Robinson, konstaterar Siewert Öholm att SVT:s ledning inte kan få betyget godkänt för det sätt som det uppdrag de är satta att förvalta.

- Som public service företag har de helt klart missförstått sitt uppdrag, säger han.

”Låt Stenbeck, Strix och TV 3 hålla på”

Siewert Öholm menar att beslutet måste innebära att Strix fått mer pengar för att göra programmet än vad de tidigare fick. Samtidigt drar SVT ner på sin samhällsbevakning och har sedan den nya ordningen halverat tittarsiffrorna på sina samhällsprogram.

- Det visar att SVT inte litar på värdet i samhällsprogrammen. Enligt min mening kan inte ett långsiktigt tv-tänkande för ett public service-bolag innehålla Robinson, säger Siewert Öholm.

Även om rekordmånga såg finalen av Expedition: Robinson förra året, tycker inte Siewert Öholm att man kan dra några slutsatser om att programmet är bra. Som jämförelse tar han upp andra program som också fått bra tittarsiffror, bland annat samhällskritiska Reportrarna, som slogs ihop med andra samhällsprogram vid årsskiftet, som hade över en miljon tittare varje vecka.

- Robinson är en kändis-såpa som amatörpsykologerna kan frossa i. Ett kul jippo. Men den ger inget mervärde, säger Siewert Öholm och förtydligar att han inte är emot att SVT gör underhållning.

- SVT har även goda idéer vad gäller underhållning. Ta till exempel Så ska det låta som sågs av 3 miljoner tittare varje vecka. Det är underhållning med ett terapeutiskt värde: människor får sjunga med och vara glada. Eller På spåret som ses av 2,5 miljon varje vecka. Det är public service-underhållning som ger mer, menar Siewert Öholm.

Siewert Öholm förkastar inte programidén eller föraktar alla de som vecka efter vecka följt Expedition: Robinson. Men han tycker inte skattebetalarna ska behöva betala för det.

- Låt Stenbeck, Strix och TV 3 hålla på och experimentera med Expedition: Robinson själva, säger Siewert Öholm.

Cecilie Frödén