Zina flydde från kriget - nu gör hon dokusåpa

Ensamstående mamman berättar om sitt dramatiska liv

NÖJE

Hon blev bortgift som sjuttonåring i Teheran och födde sin son medan bomberna föll.

Nu är Zina Piradeh, 33, en av deltagarna i Kanal 5:s nya dokusåpa "Radio".

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Vill beröra Zina Piradeh har levt ett dramatiskt liv. Nu får hon chansen att berätta om det i den nya dokusåpan "Radio".

Hon hade inte ens fyllt arton år när hon gifte sig med mannen som hon träffat en gång i veckan före bröllopet.

- Det var ett stort bröllop. Och jag grät hela tiden.

Hon ville skiljas. Det gick inte. Så blev hon gravid. Och flyttade hem till en väninna.

Maken tog hennes barn

- Graviditeten var hemsk. Jag bar på ett barn med en man jag inte älskade, jag visste inte om jag skulle kunna älska det. Men jag älskade min son från första stund.

Hon födde honom på ett sjabbigt sjukhus medan bomberna föll. Hennes man var otrogen och hon fick till slut sin skilsmässa. En tid efter förlossningen blev hon sjuk och då tog hennes man och hans mor hand om sonen Armand. När hon blev frisk fick hon inte honom tillbaka.

Hon lyckades efter ett tag få svärmoderns tillåtelse att gå till affären med sonen.

Väskan var packad, möblerna bortskänkta till grannarna, pengar fixade. Hon och Armand tog sig till turkiska gränsen, gick sedan över bergen.

- Det var bara unga killar och så jag. Alla var rätt förbannade över att jag hade ett litet barn med mig. Jag var väldigt rädd hela tiden.

Efter flera månader i Turkiet kunde hon så småningom få en flygbiljett till Sverige. 1990 kom hon hit.

Armand är nu tretton år och tycker att det är roligt att mamma ska vara med i tv. Själv ser hon det som ett sätt att beröra.

"Radio" går ut på att tretton deltagare ska bo tillsammans och sända radio två timmar sex dagar i veckan. De är indelade i två lag och lagen sänder var sin timme. Båda lagen får hjälp och peppning av Anders Timell. Samtidigt filmas deras arbete och fritid och detta visas varje vardagskväll i tv.

På torsdagarna direktsänds en talkshow som leds av Anna Wennerholm. Då presenteras vilket av lagen som förlorat i tittaromröstningen som pågått under veckan. Under talkshowen har sedan tittarna ånyo möjlighet att rösta, denna gång röstar man bort en deltagare ur laget som förlorat. I stället för det numera klassiska biktbåset finns "Big Brother"-Angelica på plats och är deltagarnas "jourhavande kompis".

Efter femton veckor blir det final och vinnaren får en halv miljon kronor.

Lisa Pehrsdotter