”Jag var nere för räkning”

Tio månader som ”Andersson” höll på att ta knäcken på Jakob Eklund

1 av 3 | Foto: MATS STRAND
TV-premiär i kväll Före inspelningen av "Anderssons älskarinna" var Jakob Eklund tveksam till att fortsätta som skådespelare. Nu är han säker på att han har valt rätt yrke."Skådespelandet gör mig till en bättre människa", säger han.
NÖJE

Super hårt. Förlorar sin fru. Förlorar sitt barn. Spelskulder upp över öronen.

Det borde räcka.

Då dör hans tax.

I kväll börjar serien "Anderssons älskarinna".

I sex timslånga avsnitt i SVT 1 får tittarna följa Andersson. Han har det kärvt. Det är Jakob Eklund som spelar Andersson. Det är ingen huvudroll i vanlig bemärkelse. Av totalt 160 inspelningsdagar var Jakob där under 150 av dem. Han är i bild 99 procent av tiden.

En avgörande upplevelse.

- Innan jag gick in i det här var jag frågande: Ska jag hålla på med här yrket? Eller borde jag bli snickare eller nåt i stället?

I dag vet han.

- Det känns som jag varit inne i Andersson, att jag lämnat mig själv och mina försvar och helt gått in i rollen. Jag förstod: Ja, det är det här jag ska hålla på med, det gör mig till en bättre människa. Den upplevelsen är det enda som gör att man står ut i längden, att man inte blir en skådis som krökar ner sig eller måste proppa i sig tabletter för att gå upp på scen.

Återvänder till hemstaden

Han var Andersson under tio månaders intensivt arbete.

- Jag var nere för räkning ibland, men då var också Andersson nere för räkning, hur jag och han mådde gick hand i hand, säger Jakob Eklund.

Andersson är en skit. En charmig skit. Likafullt en skit.

När handlingen tar sin början är han på väg mot botten i imponerande hög hastighet. Han super och spelar, skuldsätter sig till den organiserade brottsligheten, förlorar fru och barn "

Sen dör hans tax.

Han stannar i steget. Men vart ska han ta vägen? Han inser: för att kunna sätta ner foten och gå vidare måste han först gå tillbaka och därigenom förstå varför det blev som det blev. Varför han har svikit och ödelagt varenda relation han gått in i.

Han återvänder till hemstaden. Återerövrar sitt förflutna.

Det blir till ett drama som spänner över hela fältet: kärlekshistoria, familjekrönika, svart komedi, thriller.

- Det är kul att se det färdiga resultatet och känna att det gör ett så oerhört starkt intryck, säger Jakob.

Regissören och manusförfattaren Björn Runge lyckats samla en ensemble tyngd av meriter: Ingvar Hirdwall, Krister Henriksson, Viveka Seldahl, Per Oscarsson, Sten Ljunggren"

Det svenska skådespelarlandslaget.

Det har sin förklaring. Ta Ingvar Hirdwall. Han fick manus. Han jobbade på Folkan i Göteborg vid tillfället. Han hörde av sig och ville träffa Björn Runge i logen innan han samma kväll skulle gå på scen.

Sträckläste manuset

När Björn kom dit satt Ingvar Hirdwall med manuset i handen och bara skrattade och sa:

- Fan, jag tackar nej till en grej i veckan, men det här, det vill jag verkligen vara med på.

Det är nåt utöver det vanliga.

- Det absolut bästa jag läst. Sträckläste det. Det var tur att jag inte hade läst det innan jag provfilmade för rollen, då hade jag aldrig klarat av det, säger Jakob.

Han och Björn Runge fann varandra direkt. De kom varandra nära under de tio månader arbetet pågick. De förblir arbetskamrater. Det är redan klart att de gör en långfilm tillsammans. Manuset är under arbete och inspelningen påbörjas hösten 2002.

Tore S Börjesson ([email protected])