”Nu gör jag en komedi”

Roy Andersson vill börja direkt med nästa film

1 av 2 | Foto: Sara ringström
Nya projekt på lut. Roy Andersson har redan planerat hur han ska följa upp framgångarna med ”Sånger från andra våningen”. - Nästa film ska bli tydligare rolig, mer ”vanlig” kamera och riktiga skådespelare, säger han.
NÖJE

Han vann fem Guldbaggar för ”Sånger från andra våningen” i måndags kväll.

Nu vill Roy Andersson, 57, komma i gång så fort som möjligt med nästa film.

- Det blir en lite tydligare komedi, säger han.

Hittills har ungefär 120 000 människor sett "Sånger från andra våningen", som vid Filmgalan 2001 tog storslam och belönades med Guldbagge för bästa film, regi, manus, foto och ljud.

En film som kanske inte självklart har upplevts som en komedi av alla biobesökare.

"Den handlar om hur folk lever i dag"

- Jag tycker ju det, men alla uppfattar den inte på det sättet. Så på det viset blir min nästa film lite tydligare rolig. Det blir färre karaktärer och likt Ingmar Bergman tänker jag lyfta fram kvinnorna.

- Jag vill att den ska heta "Leva sitt liv" för det är just det som den handlar om; hur folk lever sin liv i dag. Men det finns visst en Godard-film som heter samma sak, så vi får väl se om man får ha den titeln.

Har du ett färdigt manus?

- Nej, men mycket anteckningar och scener.

Kommer det att bli en lika speciell film som "Sånger från andra våningen"?

- Jag går nog aldrig tillbaka till realismen. Men det blir mer rörlig kamera, mer "vanligt" foto och riktiga skådespelare i flera roller.

Hur går det med ditt andra stora projekt, att filma favoritboken "Resa till nattens ände" av Louis-Ferdinand Céline från 1932?

- Det är fortfarande aktuellt. Jag ska snart åka och träffa författarens änka. En artighetsvisit, för hon har redan godkänt mig. Men där handlar det om mycket pengar och diskussioner om den ska göras på franska eller engelska. Förhoppningsvis kan producenterna förbereda den samtidigt som jag gör min svenska film.

Fotnot: Jean-Luc Godards "Leva sitt liv" (1962) handlar om en prostituerad kvinnas liv.

Jan-Olov Andersson