Napster har delat branschen i två läger

Foto: AP
Shawn Fanning, mannen bakom Napster.
NÖJE

Rättsprocessen mellan den amerikanska skivbranschens organisation RIAA, och personerna bakom Napster, närmar sig nu sitt slut.

Foto: Polygram
Metallica lämnade in en lista på 300 000 Napsteranvändare som de ansåg bröt mot lagen.

RIAA, som representerar bolagsjättarna Sony, Warner, BMG, EMI och Universal, stämde Napsters upphovsman Shawn Fanning förra året.

Enligt RIAA skadar Napster skivförsäljningen allvarligt. Napster ar använt som motargument att skivförsäljningen i USA under 2000 faktiskt ökat, och att nättjänsten inte drivs i ett kommersiellt intresse. ”Användarna delar, de säljer inte” är ett ofta använt mantra.

Napster har också delat artistbranschen i två läger. Samtidigt som många band tycker att tjänsten är bra, finns det svurna fiender. Främst bland Napster-hatarna är Metallica, som i somras stämde 300 000 användare

Förlust i rätten

Processen började illa för Napsters del.

I en lägre instans beslutade domstolen att Napster bröt mot lagen om upphovsrätt och att nättjänsten måste stängas.

Men tjänsten, som innebär att nätanvändare över hela världen kan koppla upp sig mot en server och byta musikfiler med varandra, finns fortfarande.

Beslutet överklagades till en apellationsdomstol. Och det är den domstolens beslut som blir avgörande.

Sista chansen?

Ingen kunde veta hur domen i kväll skulle falla. Men många nätanvändare har använt helgen till att ladda ner låtar som om det vore sista chansen. Samtidigt var Napster-gänget segervisst.

- Vi har stort förtroende för vår ställning i rätten, sade representanterna i ett officiellt uttalande.

De senaste månaderna har också flera av de forna fienderna i branschen tagit steg för att närma sig Napster. Nyligen slöts ett avtal med mediagiganten Bertelsmann, som äger BMG. Det går ut på att man gemensamt skapar ett system där användarna laddar ner musik mot avgifter.

Shawn Fanning tar sig tid att filosofiera över Napster-explosionen i ett nyhetsbrev på tjänstens hemsida.

- I juni 1999 kördes Napster på mitt kabelmodem från en ombyggd restaurang i Hull, Massachusetts. Vi jobbade på att klara 100 användare samtidigt...och det fanns inga advokater.

I dag finns mer än 50 miljoner registrerade Napster-användare världen över. Vid ”rusningstid” är ofta över en miljon människor inloggade samtidigt.

Mattias Källman

ARTIKELN HANDLAR OM