Dråpslaget mot gratismusiken

Napster kan vara borta på fredag

1 av 4
Jublade över domen i USA Metallica är ett av de band som drivit kampanjen mot Napster hårdast. I natt kunde de fira domstolsutslaget som blev närapå en total framgång.
NÖJE

HOLLYWOOD

Nu kan Metallica, Dr Dre, Madonna och alla andra som krävt stopp för gratis musikkopiering på internet korka upp champagnen.

I går slog en domstol fast att Napster måste stoppa sina miljoner användare från att kopiera upphovsrättsskyddat material.

Redan på fredag kan företagets service vara ett minne blott.

Dessutom beordrade den federala appellationsdomstolen i San Francisco Napster att slänga ut de användare som byter material mellan sig utan tillstånd.

För skivindustrin var domen i går näst intill en storslam.

- Det här är en klar seger, sa Hilary Rosen, vd och ordförande i den förenade amerikanska skivindustrin, RIAA.

Även på hemmaplan var känslorna i topp hos skivbolagsfolket. Lars Gustafsson, vd på Svenska IFPI, hymlar inte med att domen var ett glädjebesked.

- Det är en seger för alla som värdesätter musik, säger han.

- Hur stor framgången är kan jag inte säga nu, men jag hoppas att det är en dom som är till nytta för alla som gillar musik.

Så det blir tårta i kväll?

- Nja, en pilsner kanske, säger Lars Gustafsson och skrattar.

Bara ett omedelbart stopp hade tagits emot med större glädje.

Passar på att ladda hem

Men domstolen beslöt att Napster får hålla öppet tills domare Marilyn Hall Patel bättre kan precisera det förbud som hon tidigare utfärdat mot Napster.

Den preciseringen kan enligt uppgifter i CNN i morse komma redan på fredag.

- Appellationsdomstolen har kommit fram till att förbudet inte bara är berättigat utan också nödvändigt. Beslutet utföll till vår favör på varje juridisk punkt, säger Rosen.

Appellationsdomstolens utslag meddelades i en 58 sidor lång rapport.

Utslaget fick till följd att Napsteranvändare i natt flockades på serverarna för att ladda hem så mycket de kunde innan servicen antingen blir avgiftsbelagd eller helt försvinner.

Domarpanelen hotar Napster med böter om företaget inte aktivt försöker hindra användarna från att byta material med varandra.

Men hela bördan faller inte på företaget. Skivindustrin måste meddela bolaget att upphovsrättsskyddat material finns på servrarna innan böter utdöms.

På Napster var stämningen i morse bedrövad, men få tror att fredag blir slutdag för striden.

Företrädare för bolaget uppger att de kommer att överklaga - igen.

- Vi kommer att använda oss av varje lagligt knep att hålla Napster i gång, säger en av huvudmännen i Napsters styrelse Hank Barry.

”Vi har otroliga saker på gång”

20-åringen som startade alltihopa, Shawn Fanning, verkar inte heller nedslås nämnvärt - tvärtom kommer han med ett uttalande som bådar gott, eller ont, beroende på hur man ser på saken.

- Vi arbetar på en del ganska otroliga saker, säger han kryptiskt och låter därmed hälsa att vi inte alls sett det sista av Napster.

Läs domen på nätet:

Magnus Sundholm, Gunnar Hellsing

ARTIKELN HANDLAR OM