Lysande, Robbie

NÖJE
Foto: LOTTE FERNVALL
Robbie Williams visar vilken fenomenal scenartist han är och levererar massvis med hits under showen på Hovet i Stockholm.

Robbie Williams

Plats: Hovet, Stockholm.

Publik: 8300 (utsålt).

Längd: 90 minuter.

Bäst: "Kids".

Sämst: Ljudet, men så är vi ju på Hovet också.

Fråga: Skulle ni låta er dotter köpa en begagnad bil av denne man?

Han gödslar med närmast oförskämt effektiva arenahits och serverar den läckraste ljusshowen på länge.

Men det är kontrasterna som gör Rude Boy Robbie till den fenomenale estradör han är. Först vrålar han "fuck you!" till nån i publiken som försöker smyga ut innan det är slut. Sedan, sekunden efter, säger han "and now a ballad" och ger sig ut i den smäktande romantiska "She"s the one".

Slyngel och gentleman i en och samma person. Klädd i eleganta mörka byxor men gärna med en hand innanför linningen för att göra runkrörelser.

Det är svårt att inte charmas, för hur vulgär Robbie Williams än blir är glimten i ögat så stark att den torde blända vilken trist moralist som helst. Om inte annat bländar showen. Detta är den brittiska superstjärnans mest påkostade föreställning hittills, inramad av ovanligt snyggt ljus och fräck, ständigt föränderlig scenografi.

Robbie imiterar Ricky Martin och Eminem, hoppar, springer, juckar och tar sina typiska stötiga danssteg.

Men framförallt levererar han en synnerligen generös dos allsångspop som må bågna av ofta väldigt uppenbara stölder och lån men icke desto mindre är väldigt effektiv partybensin.

"Let me entertain you" slår an tonen och sedan kokar hallen upp åtskilliga gånger, till sånt som "Stars", helt nya "Women" ("en låt om något jag vet väldigt lite om"), "Rock DJ" och, framförallt, den glittrigt rusiga "Kids", komplett med duettpartnern Kylie Minogue på videoskärmen.

Det smakar som vanligt lite väl mycket smör och socker i vissa ballader, men annars är det dans, dans, dans mest hela tiden.

I dag fyller Robbie Williams 27 men verkar inte ha några planer på att bli vuxen.

För mig får han gärna vänta ett tag till.

Håkan Steen