Visst platsar Smokie bland dansbanden

NÖJE

Smokie smyger sig in bland dansbanden på nya samlingsplattan "Super Party 2001" (Musikverkstan).

Men det är inte så malplacerat som man kan tro.

"Living next door to Alice" har ju alltid varit en dunderhit på dansbanorna.

Smokie bidrar med ytterligare en låt på den här samlingen. Det är 16 sånger, och, till skillnad från "Aktuell Musik"-serien, handlar det nästan uteslutande om tidigare utgivet material. Men Arvingarnas poppiga "There"s so many things" är ny åtminstone för mig, och låter som en trevlig försmak på ett eventuellt kommande album.

Övriga medverkande är Barbados, Idolerna, Carina Jaarnek, Flamingokvintetten, Friends och Thorleifs. Bland låtarna kan jag nämna Barbados svettiga "Boogie Red", Friends tuffa "Även om det regnar" och Flamingos "Sången som skrevs till dig och mig", som jag gillar skarpt. Det är nästan som en tanke att inspirationskällan "It never rains in southern California" med Smokie är med på samma skiva.

"Super Party 2001" är bra, men står sig slätt mot "Aktuell Musik 17" (Mariann).

Har hittills inte

sett någon göra jämförelsen, men mycket på Monia Sjöströms utmärkta solodebut "Monia" (Frituna) påminner om det Sara Isaksson och Rebecka Törnqvist gjorde med supergruppen Gloria 1999. I singelspåret "I should be sleeping" låter Monia förvillande lik Sara Isaksson i Glorias "Party on my own". Prova!

Men framför allt låter hon givetvis som sig själv. Och det hörs att "Monia" är ett drömprojekt för henne - och alla vi som följt hennes karriär under åren i Grönwalls förstår logiken i att hon solodebuterar med ett album fullt av Shania Twain-doftande countrypop.

Det finns gott om sånger som värmer i vintermörkret. "With this kiss" kunde varit en ballad med Céline Dion. "Almost mine" kunde varit en duett med gamle parhästen Mikael Andersen i Grönwalls.

"Monia" är en härlig återkomst och det vore skandal om Monia Sjöström inte vann en ny och större publik med det här.

Sven-Ingvars skuggar

Sten & Stanley som är de som haft flest låtar på Svensktoppen, 53 mot Sven-Ingvars 50. Båda testas med nya låtar i veckan. Sten & Stanleys "Två steg fram och ett steg tillbaka" är ganska typisk för bandet.

Sven-Ingvars testas med nyligen singelsläppta "Saker jag borde gjort" (NMG). Det är en av de starkaste sångerna på senaste plattan, "Retro aktiv" (NMG), sprudlande vuxenpop av Niklas Strömstedt och Per Gessle.

Jag sätter en peng på Sven-Ingvars.

Grammisen på måndag

lär gå till Barbados. Men Friends borde få den. Ska vi säga så?

Michael Nystås ([email protected])