Stjärnorna om Napster

”Inbördeskrig” bland artisterna om gratismusiken

1 av 7 | Foto: peter van den berg
Eminem - gillar inte Napster.
NÖJE

Artistvärlden är minst sagt splittrad i Napster-frågan.

Här är vad några artister, utländska och svenska, sagt om gratismusiken.

Napsterhatare som Metallica och Eminem står mot Napster-fans som Courtney Love och Prince. Och ingen är beredd att vika en millimeter.

Domstolen må ha sagt sitt. Men vi kan vara säkra på att Napsters inverkan på musikbranschen kommer att fortsätta länge.

Även om programmet försvinner.

”Tanken att Napster är välgörenhet är sjuk. De är ett amerikanskt företag som är desperata att sälja sina aktier för så mycket som möjligt. De är precis lika onda som Coca-Cola”

- Nicky Wire, Manic Street Preachers

”Jag njuter av att se de stora bolagen skaka av Napster. Om skivbolagen inte delar marknaden med de mer än 100 000 nya bolagen som är på väg in i matchen, kommer de verkligen att skrika när miljoner människor dansar 'Napsterboogie' ”

- Chuck D, Public Enemy

”Napster är fel, moraliskt och juridiskt. De som använder sig av det är plundrare.”

- Lars Ulrich, Metallica

”Jag vill inte stämma (Napster) men jag är redo att göra det om de inte tar mina låtar från sin sajt.”

- Dr Dre

”Vi skiter i om den äldre generationen vill fortsätta göra affärer som vanligt. Vi bryr oss om vad fansen vill ha, och det är musik på nätet.”

- Fred Durst, Limp Bizkit

”Det är inte piratkopiering när ungdomar byter musik över nätet [...] De enda som är rädda för Napster är de som har utfyllnad på sina skivor och är rädda att folk inte ska köpa skivorna om de hör mer än en singel.”

- Courtney Love, Hole

”Upphovsrättslagen måste ändras [...] jag tycker ju att artister, låtskrivare och musiker ska tjäna pengar på vad de skapar, men det är meningslöst att försöka använda gamla regler när världen har förändrats så mycket.”

- Dave Rowntree, Blur

”Om det skadar skivbolagen är det bra. Vad som helst som ger artister mest frihet och chansen att tjäna mer pengar på sitt arbete än vad bolagen gör är okej för min del. Just nu är skivbolagen värre än maffian.”

- Bobby Gillespie, Primal Scream

”Jag vill bara få ut min musik. Det har alltid varit huvudsaken. Om Napster vill lägga ut mina låtar så att folk kan ladda ner dem - låt dem göra det.”

- Billie Joe Armstrong, Green Day

”När jag jobbade 9-5 väntade jag mig att få min lön varje vecka. Det är samma sak med musik. Om jag lägger ner min själ och all min tid på min musik, så väntar jag mig att få ut något av det. Och om du har råd med en dator, har du råd att köpa min skiva.”

- Eminem

”Vad vi ser här är några av världens rikaste popstjärnor som är förbannade över att inte kunna pressa varenda liten spänn ur deras fans.”

- Chumbawamba

”Vi måste lära oss hur skivbolagen har utnyttjat artister och kränkt deras rättigheter så länge, och hur nätmusiken är ett nytt medium som kan hjälpa artister få ett slut på det här utnyttjandet.”

- Prince

”Jag tycker det är helt okej. Men det är lite trist att konceptkänslan av en skiva går förlorad. Men visst - vill folk det och tycker det är kul kan folk få göra det. Men det är roligare med skivor.”

- Ebbot Lundberg, Soundtrack of our Lives

”Jag måste ta tre gånger så mycket betalt vid konserterna. För de som står i publiken har ju redan laddat ner min musik och snott mig på pengarna.”

- E-Type

”Jag tycker om Napster, det är bra att det är lätt att få tag på musik, både som lyssnare och som medlem i ett band som inte säljer så mycket.”

- Mattias Alkberg, Bear Quartet

”Napster är min favoritsajt.”

- Magnus Carlsson, Barbados

”Napster är bra. Ladda ner!”

- Håkan Hellström

”Vi är helt klart emot. De stjäl från upphovsmännen och gör pengar på det.”

- Hammerfall

”Det blir lite att skjuta sig själv i foten att gilla det men, sanningen är att vi gör det...gillar det alltså.”

- Eskobar

”Jag tror inte att Napster är ett hot mot musikindustrin. Jag vet att man vill ha en skiva med konvulut och hela paketet. Men jag förstår att folk använder sig av det eftersom det är på tok för höga priser idag. ”

- Maria Andersson, Sahara Hotnights

ARTIKELN HANDLAR OM